Vi har testat
6 sticksågar för upp till 900 kronor utan batteri och laddare:
- RYOBI R18JS-0
- BILTEMA JS 18V
- BOSCH PST 18 Li
- WORX WX543.9
- BLACK+DECKER BDCJS18
- EINHELL TE-JS 18 Li

RYOBI R18JS-0
Slag: 1.100-3.000/min.
Sågdjup, trä: 101 mm
Pris: 900 kronor

BILTEMA JS 18V
Slag: 0-2.400/min.
Sågdjup, trä: 80 mm
Pris: 499 kronor

Bosch PST 18 Li
Slag: 0-2.400/min.
Sågdjup, trä: 80 mm
Pris: 800 kronor

Worx WX543.9
Slag: 0-2.600/min.
Sågdjup, trä: 80 mm
Pris: 750 kronor

Black+Decker BDCJS18
Slag: 0-2.500/min.
Sågdjup, trä: 55 mm
Pris: 700 kronor

EInhell TE-JS 18 Li
Slag: 0-2.400/min.
Sågdjup, trä: 80 mm
Pris: 600 kronor
Batteridrivna sticksågar
Stickågen är ett väldigt användbart och allsidigt elverktyg som kan såga i det mesta – t ex trä, stål, plexiglas och aluminium. Det beror bara på vilket blad du sätter i sågen.
Sågen kommer på allvar till sin rätt när det är dags att såga figurer, men med lite noggrannhet kan den också såga helt rakt. Det är därför den elsåg som kan lösa flest av de uppgifter som gör-det-självaren står inför i och utanför bostaden.
Sågarna i det här testet är alla batteri-drivna, och även om de är förhållandevis billiga, så kan de starkaste deltagarna stå upp bra mot konkurrenterna med sladd. För bara sågarna ligger priset mellan 499 och 900 kronor, och behöver du laddare och batteri också får du i de flesta fall räkna med minst det dubbla, allt beroende på batteriets storlek.
Vi har naturligtvis testat kvaliteten på sågarnas snitt. Den har testats på laminat, där även små fel blir mycket tydliga. Och även om alla deltagarna utrustades med likadana fintandade blad, så var skillnaderna förvånansvärt stora.
Imponerande till det priset
Eftersom det handlar om lite billigare sticksågar saknas en del av de läckra detaljerna för att hålla priset nere. Det finns därför varken kolborstfri motor, lasersikte eller verktygsfri inställning av sulan. Det handlar dock fortfarande om bra maskiner som i de allra flesta fall levererar ett imponerande resultat - särskilt i förhållande till priset.
Så här testar vi
En sticksåg ska vara så stark att den kan klara utmanande uppgifter och få jobbet gjort. Därför har vi testat styrkan i 24 mm MDF.
Med batteridrivna maskiner är uthålligheten en avgörande faktor, så att du inte behöver avbryta arbetet när batteriet måste laddas.
Till det finare arbetet ska snittet helst bli så rent som möjligt. Därför har vi testat snittkvaliteten i en laminerad spånskiva, där även små fel syns tydligt.
Bra ergonomi är avgörande för hur länge och utan större ansträngning du kan arbeta med maskinen innan du blir trött.

BETYG
Det samlade betyget är ett viktat genomsnitt av de här fyra parametrarna: styrka, uthållighet, snittkvalitet, ergonomi.

STYRKA
Med ett grovt blad, högsta hastighet och pendeln på max sågar vi 2 x 1 meter i 24 mm MDF och mäter hur lång tid det tar.

UTHÅLLIGHET
Med de grova bladen och fortfarande med pendeln på max sågar vi vidare tills de fulladdade batterierna är helt tomma.

SNITTKVALITET
Med ett fintandat blad och med svagast möjliga pendling sågar vi i laminat, där små fel syns tydligt.

ERGONOMI
Vi bedömer löpande deltagarnas ergonomi, och vi testar hur enkla de är att hantera medan vi följer ett snirkligt mönster.
Resultaten
logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

RYOBI R18JS-0
logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

WORX WX543.9
logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

BILTEMA JS 18V
logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

BOSCH PST 18 Li
logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

BLACK+DECKER BDCJS18
logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

EINHELL TE-JS 18 Li
Testtabell
I testtabellen kan du enkelt få en överblick och jämföra resultaten med varandra.

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen
Testvinnare

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen
logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt
Styrka och ork i topp
Ryobi R18JS-0
Testvinnaren kan såga snabbare och längre än någon av de andra deltagarna. Den är enormt rejäl och välgjord. Och så kan du förinställa hastigheten.
Med batteriverktyg har hög styrka ofta en negativ påverkan på uthålligheten. Men inte här. Testvinnaren får nämligen högsta betyg i båda dessa deltest. Den väldiga styrkan harmonierar fint med sågens tyngd och jämfört med de andra deltagarna är den ett riktigt energiknippe som samtidigt känns superrejäl. Tyngden bidrar till att dra ner ergonomin lite. Men det är inte bara en nackdel. För även om sågen är lite tyngre att manövrera runt så ligger den bra och stabilt på materialet som den sågar i.
Bra detaljer
Som enda såg i testet kan man förinställa såghastigheten, så att den enkelt anpassas till arbetsuppgiften. Arbetsbelysningen fungerar bra. Den lyser klart och fint ner på arbetsområdet utan att kasta skuggor.
Trots sågens tyngd och storlek så har man ett bra grepp om den. Det beror på både den generösa användningen av halksäkert gummi och handtagets utformning. Knappen till pendelinställningen tar inte mycket plats, men den är lätt att ställa in.
Ett litet minus är att man måste plocka fram den medföljande insexnyckeln för at vinkla sulan. Nyckeln förvaras dock på maskinen, så den finns alltid tillgänglig.
logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Överst på handtaget sitter knappen för inställning av såghastigheten, som därför är konstant oavsett hur mycket du trycker på startknappen.

Sulan har hack vid 15°, 30° och 45°, som är tydligt markerade på sulan. Inställningen görs med den medföljande insexnyckeln.

Batteriindikatorn sitter på själva batteriet. Du kan därför kolla batteriets laddnivå även när det inte sitter i maskinen.
Bra köp
logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt
Kompakt och smidig
Worx WX543.9 tar inte stor plats och väger förhållandevis lite. Den är därför superenkel att manövrera runt. Det bidrar till toppbetyget för ergonomin. Även snittkvaliteten är testets bästa.
Även om den här sticksågen inte kan stå upp mot testets bästa maskiner så får styrkan godkänt. Det samma gäller för uthålligheten. För även om det bara blev sex meter i MDF-skivan per laddning, så är det med ett litet batteri på 2 Ah, medan flera av de andra deltagarna har testats med batterier på 4 Ah. Beräknat i meter per amperetimme har Worx faktiskt testets mest uthålliga maskin efter testvinnaren.
Det finns dock saker där det finns förbättringspotential. Den kompakta utformningen gör det t ex lite besvärligt att komma åt för att byta blad.
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.



logga in eller köp åtkomst för att hämta tidningsartikeln