Gör Det Själv kurs om sticksågen

Sticksågen är suverän när det gäller kurvtagning. Ingen annan såg kan göra så fina kurvor så enkelt.

Man kan utan överdrift säga att sticksågen är en motoriserad och starkare variant av lövsågen. Men den kan mer än att såga kurvor. Den är också bra på långa raksträckor, och har man väl vant sig vid sågen använder man den till i stort sett all sågning, även när man ska kapa en regel, såga ut en figur eller såga hård akryl till en cd-hylla.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av sticksågar

Sticksågen är rätt liten och ofta kompakt. Den kan därför lätt styras även där utrymmet är begränsat. Det är lätt att såga med sticksåg. Man tar den i ett stadigt grepp, och beroende på modell blir det i bygelhandtaget eller i motorkroppen, siktar längs markeringen och sätter det arbetande bladet mot spåret. Bygelmodellerna är ganska billiga och lite lättare att styra. Modeller med rakt handtag är ofta gjorda för hantverkare. På följande sidor presenterar vi de två modellerna och förklarar hur de fungerar och vad som skiljer dem åt.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på sticksågar på fem minuter

Det lär du dig i Gör Det Självs kurs om sticksågen

Kursen publicerades första gången i tidningen Gör Det Själv 2008. Kursen består av 5 delar på totalt 14 sidor:

  • Del 1: Så fungerar din sticksåg Den första lektionen på Gör Det Självs kurs om sticksågen används till genomgång av de olika delarna och funktionerna och hur du lär känna din sticksåg.
  • Del 2: Sågblad till din sticksåg På denna lektion i sticksågskursen kikar vi närmare på det nästan oändliga urval av sågblad du kan välja bland. Det gäller ju att välja rätt blad för jobbet.
  • Del 3: Såga rakt med lite hjälp Sticksågens styrka är att kunna klara kurvor med hög fart och snyggt resultat. Men det går också att såga rakt med den, fast då behövs ett par hjälpmedel.
  • Del 4: Såga hål i en skiva Om du vill montera diskbänken själv eller kanske sätta en fläkt i en gipsvägg så behövs ett hål. Se här hur du använder sticksågen till ett sådant arbete.
  • Del 5: Såga fina kurvor Du kan nästan använda sticksågen som lövsåg, bara du har valt ett tillräckligt smalt blad. Det är nämligen bladet som bestämmer hur skarp kurvan kan bli.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Sticksåg