Test av sticksåg med sladd: När vi testade hastigheten var bladet grovt med 4 mm mellan tänderna. Det fina snittet testade vi med ett fintandat blad med ett avstånd på 1,4 mm.

När vi testade hastigheten var bladet grovt med 4 mm mellan tänderna. Det fina snittet testade vi med ett fintandat blad med ett avstånd på 1,4 mm.

Näst efter borr- och skruvmaskiner är sticksågen det mest populära elverktyget. Det finns skäl till detta. Den är nämligen extremt mångsidig, relativt billig och så är den till skillnad från de flesta andra eldrivna sågar så liten att den utan problem får plats i verkstaden.

Tillsammans med en skena kan den göra fina och raka snitt, men sågen briljerar på allvar när man ska såga allt annat än rakt. Det tunna bladet gör det nämligen lätt att byta riktning och bladet gör mjuka och böjda snitt. Mångsidigheten kommer även till uttryck när man tittar på det enorma urvalet av blad. Om du ska såga i trä, plexiglas, aluminium eller stål så finns ett blad för uppgiften.

I detta test tittar vi närmare på sju deltagare. Detta gör vi för att säkerställa att maskinerna är jämförbara, och för att att det är dessa som det säljs mest av på byggmarknaderna.

Letar du efter en sticksåg på batteri? Här hittar du vårt nya test av sticksågar på batteri

Så har vi testat sticksågar med sladd

Ju finare sågarna sågar ett snitt, desto fler uppgifter kan de användas till. Även när sågarna som testades utrustades med exakt samma blad, var skillnaden stor i hur rent snittet blev.

För grövre uppgifter får det väldigt gärna gå fort. Därför skruvade vi upp pendelinställningen helt och tog tid på hur snabbt vi kunde såga 1 meter med ett grovt blad.

Hur exakta sågarna är beror i hög grad på hur lätta de är att manövrera. Detta testade vi genom att följa ett krångligt mönster.

Slutligen har vi testat och utvärderat sågarnas olika funktioner som t.ex. arbetsljus.

Oberoende test

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av i denna artikeln.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på sticksågar på fem minuter

Vi har testat de här 7 sticksågarna

  • RYOBI RJS1050
  • BLACK+DECKER KS901SEK
  • STANLEY FATMAX FME340K
  • DEWALT DW343
  • METABO STEB
  • BOSCH GST 90 E
  • BOSCH PST 900 PEL

LADDA NER HELA TESTET och se vilken sticksåg som blev den stora vinnaren.