KÄNN DIN STICKSÅG Klicka på bilden ovan och se vad den typiska sticksågen kan. Se bilden i stort format (öppnas i nytt fönster)

Snabbguide till sticksågen

Känner du till sticksågens alla funktioner, vilka arbeten sticksågen är helt perfekt till - och hur många olika slags sticksågar det finns? Läs och få svaren i vår snabbguide.

sticksaag

3 typiska jobb du klarar med en sticksåg

När du ska såga exakta och snygga kurvor, runda former eller bara snabbt och lätt kapa en bräda, så ska du ta fram sticksågen.

Den är liten och därför behändig även där utrymmet är begränsat. Här är några vanliga jobb som sticksågen är perfekt för:

Viktiga funktioner på sticksågen:

Pendeln ser till att sågbladet pendlar lite fram och tillbaka medan det åker upp och ner. Då går det snabbare att såga fast spåret blir grovt.

Byte av sågblad ska kunna göras utan att man måste använda hjälpverktyg.

Laserljus som anger sågens riktning gör det lättare att följa markerat spår. Någon såg har stroboskop som blinkar i takt med sågbladets rörelse. Då ser det ut som om bladet står stilla.

Geringssågning klaras lätt av om du lossar sulan och vinklar den. På en modern såg görs detta ofta med en spak. Det är smart om sulan kan vikas upp på längden för sågning längs en skivkant.

Konstantelektronik ser till att såghastigheten är densamma oavsett hur hårt motorn belastas.

LÄS OCKSÅ: Test av sticksågar - Se vårt senaste test här

Så använder du en sticksåg

Det är lätt att använda en sticksåg. Du håller den i handtaget, som kan vara rakt som en stav eller bygelformat, siktar längs ett streck och låter sågbladet, som rör sig uppåt och neråt, såga ut föremålet. Om sågen har laserljus blir det lättare att följa strecket.

STICKSÅGENS SPETSKOMPETENS: KURVOR

En sticksåg är suveränt duktig på sågning av cirklar och andra kurvor och den bästa såg du kav välja för att utföra ”snickarglädje” och andra dekorationsarbeten. Med ett smalt sågblad kan du klara av hårnålskurvor. Smala, fintandade sågblad är nämligen gjorda för perfekt kurvtagning.

Om du ska såga cirklar eller långa raka spår arbetar sågen bättre och mer exakt om du använder hjälpmedel som cirkelanslag eller sågskena.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt sticksågsblad