Kap och gersåg test

Med en kap-/geringssåg på batteri kan du lätt ta med arbetet ut i trädgården.

Detta test är från 2018 – se vårt senaste test här: Test av kap-/geringssågar

Kap-/geringsågen är en smart maskin. T.ex. gör den superlätt vinklade snitt till fina sammanfogningar, och så sågar den helt rakt varje gång. Ska du börja bygga på en ny uteplats eller ett liknande projekt, där det ska kapas identiska trallbrädor på löpande band finns det knappast en mer lämplig såg för uppgiften.

Även om utbudet av batteridrivna kap-/geringssågar ständigt växer, är en stor del av maskinerna på marknaden så dyra att de inte på allvar blir aktuella att köpa för den vanliga gör-det-självaren. Vi lyckades dock hitta två maskiner på 18 volt, som alla går att hitta på byggmarknadens hyllor för runt 3 000 kr, utan batteri och laddare.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på kap och gersågen på 5 minuter

Ett imponerande testfält

Även om det är skillnad på hur fort sågarna arbetar, så är vi rätt entusiastiska över kandidaterna vi samlat ihop. De sågar nämligen alla väldigt fint, och när det slår en att de krävande uppgifterna sköts av maskiner som drivs av relativt små batterier på bara 18 volt, så är det imponerande.

Även om alla effektivt arbetar sig igenom träet så är det stora skillnader, när vi tittar närmre på de fem deltagarna. Medan några sågar är sparsamma med detaljerna, så har testvinnaren dem i överflöd. Så pass många att det hjälper till att säkra segern.

Det är också stor skillnad på vilka arbetsuppgifter som sågarna klarar av att ”gapa” över. Lägst kapacitet hittade vi hos Makita. Det beror på att den främst är avsedd för mindre reglar och saknar glidstänger. Däremot har den en väldigt fintandad klinga, som gav det renaste snittet.

Så här har vi testat kap-/geringsssågarna

Ju större trästycken en kap-/geringssåg kan ”gapa” över, desto mer användbar är den. Vi testar kapaciteten och lägger ihop fördelarna.

Alla sågarna har fasta vinkelinställningar, där de själva går i ett spår. Men för att testa hur lätt det är att ställa in vinklarna manuellt gör vi fem snitt på 18°. Snitten sätts ihop till en stjärna som snabbt avslöjar minsta ojämnheter.

Vi testar också funktioner som inställning av djup, lasermarkering och arbetsbelysning. Dessutom mäter vi hur stor plats som krävs bakom sågen. Det avgör nämligen om du har tillräcklig plats på bänken i verkstaden.

Oberoende test

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av i denna artikeln.

Kap och gersåg test: Vi har testat dessa 5 kap-/geringsågar

 • MAKITA DLS600Z
 • METABO KGS 18 LTX 216
 • MILWAUKEE M18 FMS190
 • RYOBI R18MS216
 • DEWALT DCS365

LADDA NER HELA TESTET och se vilken kap-/geringssåg som blev den stora vinnaren.

VIKTIGA DETALJER NÄR DU VÄLJER KAP-/GERINGSSÅG:


 • SPÅNUPPSAMLING: Den medföljande påsen måste ständigt tömmas, så den bör vara lättillgänglig. Vissa sågar kan anslutas till en spånsug.

 • HANDTAG: Ska vara tillräckligt stort och gärna med mjuk, greppvänlig beläggning. Vertikala eller horisontella handtag är en smak- och vanesak.

 • KLINGA: Antalet tänder avgör hur fint sågsnittet blir, och priset är en indikator för klingans kvalitet. Du kan dock alltid byta ut klingan mot en annan bättre.

 • SKYDDSSKÄRM: Ska glida ner och täcka sågklingan när den lyfts. Sedan ska den – efter upplåsning – glida bort från klingan, efterhand som den sänks ner i materialet.

 • LJUS/LASERLINJE: LED-arbetsljus som lyser upp arbetsytan är väldigt bra. En tydlig, kraftig laserlinje, som markerar såglinjen bör vara standard.

 • TELESKOPARM: Gör det möjlighet att såga breda material, ända upp till 30 cm. Utdraget ska ske i en glidande rörelse och helt utan glapp.

 • LUTNING: Klingan ska som minimum kunna vinklas 45 grader åt vänster. Flera modeller kan vinklas några grader åt höger, och några kan vinklas åt bägge håll. En bra och tydlig skala är önskvärt.

 • DJUPSTOPP: För att kunna göra tappoch bladfogningar måste du kunna ställa in klingan så att den bara sågar en bit genom materialet. Det ska vara enkelt att justera och låsa fast djupstoppet.

 • VRIDBORD: Bordet ska kunna vridas minst 45 grader åt bägge håll och låsas fast. Det bör vara fasta “klickinställningar” för de vanligaste vinklarna på en tydlig skala.