Vi har testat
5 kap-/geringsågar:
- MAKITA DLS600Z
- METABO KGS 18 LTX 216
- MILWAUKEE M18 FMS190
- RYOBI R18MS216
- DEWALT DCS365

MAKITA DLS600Z
Pris utan batteri: 8 795 KR
Varvtal/min: 5 000
Klingstorlek: 165 MM

METABO KGS 18 LTX 216
Pris utan batteri: 3 748 KR
Varvtal/min: 4 200
Klingstorlek: 216 MM

MILWAUKEE M18 FMS190
Pris utan batteri: 6 235 KR
Varvtal/min: 5 000
Klingstorlek: 190 MM

RYOBI R18MS216
Pris utan batteri: 2 995 KR
Varvtal/min: 3 200
Klingstorlek: 216 MM

DEWALT DCS365
Pris utan batteri: 5 523 KR
Varvtal/min: 3 750
Klingstorlek: 184 MM
Kap-/geringssågar på batteri
Detta test är från 2018 – se vårt senaste test här: Test av kap-/geringssågar
Kap-/geringsågen är en smart maskin. T.ex. gör den superlätt vinklade snitt till fina sammanfogningar, och så sågar den helt rakt varje gång. Ska du börja bygga på en ny uteplats eller ett liknande projekt, där det ska kapas identiska trallbrädor på löpande band finns det knappast en mer lämplig såg för uppgiften.
Även om utbudet av batteridrivna kap-/geringssågar ständigt växer, är en stor del av maskinerna på marknaden så dyra att de inte på allvar blir aktuella att köpa för den vanliga gör-det-självaren. Vi lyckades dock hitta två maskiner på 18 volt, som alla går att hitta på byggmarknadens hyllor för runt 3 000 kr, utan batteri och laddare.
LÄS OCKSÅ: Bli expert på kap och gersågen på 5 minuter
Ett imponerande testfält
Även om det är skillnad på hur fort sågarna arbetar, så är vi rätt entusiastiska över kandidaterna vi samlat ihop. De sågar nämligen alla väldigt fint, och när det slår en att de krävande uppgifterna sköts av maskiner som drivs av relativt små batterier på bara 18 volt, så är det imponerande.
Även om alla effektivt arbetar sig igenom träet så är det stora skillnader, när vi tittar närmre på de fem deltagarna. Medan några sågar är sparsamma med detaljerna, så har testvinnaren dem i överflöd. Så pass många att det hjälper till att säkra segern.
Det är också stor skillnad på vilka arbetsuppgifter som sågarna klarar av att ”gapa” över. Lägst kapacitet hittade vi hos Makita. Det beror på att den främst är avsedd för mindre reglar och saknar glidstänger. Däremot har den en väldigt fintandad klinga, som gav det renaste snittet.
Så här testar vi
Ju större trästycken en kap-/geringssåg kan ”gapa” över, desto mer användbar är den. Vi testar kapaciteten och lägger ihop fördelarna.
Alla sågarna har fasta vinkelinställningar, där de själva går i ett spår. Men för att testa hur lätt det är att ställa in vinklarna manuellt gör vi fem snitt på 18°. Snitten sätts ihop till en stjärna som snabbt avslöjar minsta ojämnheter.
Vi testar också funktioner som inställning av djup, lasermarkering och arbetsbelysning. Dessutom mäter vi hur stor plats som krävs bakom sågen. Det avgör nämligen om du har tillräcklig plats på bänken i verkstaden.

BETYG
Det samlade betyget består av dessa fyra element: kapacitet, precision, funktioner och platskrav.

PRECISION
Vi gör fem snitt på 18° och får en stjärna. Ojämnheten i varje snitt multipliceras med fem, och gliporna blir väldigt tydliga.

KAPACITET
Vi testar kapaciteten, när vi sågar med en gering på 0°, när geringen är 45°, och när självla klingan lutas 45° åt båda sidor.

FUNKTIONER
Vi testar funktioner som bordsbreddning, tving och djupstopp och värderar både kvaliteten och funktionen.

PLATSKRAV
Vi mäter avståndet bakom anhållet. När maskinen ska förvaras, eller du vill få mer utrymme är det helt avgörande.
Resultaten

METABO KGS 18 LTX 216
8 758 kr ( 5,5 Ah-batterier)
RYOBI R18MS216
4 985 kr (4 Ah-batteri)
MAKITA DLS600Z
12 459 kr (4 Ah-batteri)
MILWAUKEE M18 FMS190
9 655 kr
DEWALT DCS365
7 490 kr (4 Ah-batteri)Läs mer om batteridrivna kap-/gersågar hos tillverkarna:
Testvinnare
Det vimlar av häftiga detaljer
METABO KGS 18 LTX 216
Kvaliteten är i topp, och sågen kan utan problem såga i det bredaste virket. Dessutom är den fullproppad med smarta detaljer som gör arbetet till en ren lek.
När vi testar maskiner är det mycket som går att mäta och som lätt kan sättas samman i en tabell. Men ofta är det de små detaljerna som en bra placering av knappar, eller lättkörda glidstänger, som ger känslan av hög kvalitet och genomtänkt ingenjörsarbete. Metabo presterar bra både på det som är mätbart, och det som inte kan mätas. Det blev tydligt under arbetets gång.
Sågen var inte bara lätt att använda och lätt att ställa in. Den levererade även ett toppresultat i två av våra fyra deltest, och var en fröjd att arbeta med. Och så är den helt enkelt proppfull med snygga och smarta detaljer som gör arbetet roligt.
Den har t.ex. en lasermarkering, som är tydlig nog att arbeta efter, och bordsbreddning på två sidor som gör det mycket lättare att hantera större trästycken.
Kan gapa över det mesta
Den största styrkan ligger dock i förmågan att ”gapa” över virke upp till 65 x 305 mm. Detta gör den extremt mångsidig och innebär att den både kan korta ner hyllplan och användas när det ska byggas med kraftigt virke. Nackdelen är glidstängerna som sticker långt ut och kräver sin plats. Men det är en uppoffring vi är villiga att ta.

Skruvtvingen är lätt att använda. Med ett knapptryck släpper den sitt grepp, så att du kan justera höjden utan att behöva skruva i en evighet.

Bordsbreddningen på höger sida har ett inbyggt avståndsstopp som används till korta material.

Höger sida är utrustad med en skala med tydliga tal. Det gör det möjligt att såga exakt, utan att ta fram tumstocken ur fickan.
Bra köp
Mest prisvärd
RYOBI R18MS216
För bara 2 995 kr, eller 4 985 kr med batteri och laddare, har Ryobi skapat en imponerande såg för priset. Särskilt de sidmonterade glidstängerna som är lite av ett genidrag. Det ger en hög kapacitet samtidigt som sågen tar mindre plats. Det är en sällsynt kombination. Är det fortfarande ont om plats åt förvaring i verkstaden, kan sågen även fällas ihop, så att den inte tar någon som helst onödig plats. Sågen är dessutom utrustad med skruvtving, den går att tippa åt både höger och vänster samt har bordsbreddning och djupstopp. Funktioner som saknades hos en del av de andra maskinerna. Kort sagt får du extremt mycket för pengarna. En extra bonus är att sågen är en del av Ryobis verktygsserie One+, där mer än 100 maskiner kan använda sig av samma 18-voltsbatterier.
SE TESTET: Vi testar 6 kap-/gersågar
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.