Vad gör man om man vill konstruera en sladdlös cirkelsåg och upptäcker att ett enda batteri inte räcker till för att ge sågen styrka och kapacitet? Man skapar väl helt enkelt plats för två batterier! Det är nog ungefär så man har resonerat på Makita när man konstruerade denna såg och vi kan konstatera att den fungerar imponerande bra.

Den nya cirkelsågen DHS710 har nämligen plats för två 18-voltsbatterier på vardera 4,0 Ah och det ger en stark såg med en spänning på 36 volt.

När man håller sågen i händerna verkar den ett nummer mindre än en standardsåg med sladd. Men batterisågen har trots allt en klinga på 190 mm i diameter, så det är en stor modell. Batterierna tillför sågen vikt, men inte mer än att man lätt orkar hantera sågen under arbetet.

Sågklingan kan vinklas 45 grader och ställas in på olika sågdjup till 68,5 mm. Sågen har parallellanslag men detta saknar måttangivelser. Materialet är pressgjuten metall och kvalitetsintrycket är mycket högt. Det är skönt att ljudet från sågen mest är ett dämpat surrande. Det kännetecknar förresten många av Makitas maskiner.

Vi har förr testkört batteridrivna cirkelsågar, men vi har inte blivit särskilt imponerade. Det blev vi däremot av Makitas styrka, precision och ergonomi. Vid testsågning i 9 mm mdf var det som att såga i smör och sågen hade rejält med överskott.

Det har sina fördelar att slippa sladden och man behöver inte vara byggnadssnickare för att inse hur praktiskt det är, t.ex. när man lägger tak och inte vill snubbla över sladden. Fördelarna har dock sitt pris. Makitas cirkelsåg med två batterier och laddare tömmer plånboken, för priset ligger runt 6000 kr.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av cirkelsågar

MAKITA DHS710 CIRKELSÅG

Trots priset och att det inte finns mått på parallellanslaget ger vi sågen fem stjärnor. Den är kompakt och mycket användbar.

Pris: 6000 kr.

www.makita.se
+Fin ergonomi med enkel inställning. Mycket stark och uthållig såg.
÷Ganska dyr cirkelsåg. Vi önskar att parallellanslaget var försett med mått.