Cirkelsåg test: Testvinnaren imponerar framför allt med sin hastighet. Den är 25 % snabbare än närmaste konkurrent och har dessutom testets bästa batteriekonomi.

Testvinnaren imponerar framför allt med sin hastighet. Den är 25 % snabbare än närmaste konkurrent och har dessutom testets bästa batteriekonomi.

Cirkelsågen är förstahandsvalet när stora spån-, plywood- eller MDF-skivor ska sågas till. Men det är ett krävande arbete och därför märks det också snabbt hur stark den maskin man håller i händerna är.

Medan vinnaren i det här testet är mycket stark och kan såga tre meter i en 22 mm-MDF-skiva på bara 18 sekunder, så behöver testets billigaste modell dubbelt så lång tid på sig för att lösa samma uppgift.

Det innebär dock inte nödvändigtvis att den billigaste sågen är ett dåligt val. Den kan faktiskt vara rätt bra ändå, för om du inte behöver använda sågen så ofta och har ett bra tålamod, så får du faktiskt rätt mycket för pengarna. Funktioner som batteriindikator och arbetslampa saknas visserligen, men priset är också betydligt lägre jämfört med testvinnaren. Därför utser vi också den billigaste cirkelsågen till ett ”Bra Köp”.

Så här har vi testat cirkelsågarna i vårt cirkelsågstest

Det är krävande att såga långa snitt i kompakta byggskivor. Därför testade vi styrkan genom att såga tre snitt à en meter i en 22 mm tjock MDF-skiva. Efter det testade vi uthålligheten genom att såga tills batterierna tog slut.

Under arbetets gång bedömde vi löpande maskinernas utformning och ergonomi.

Till sist testade vi snittkvaliteten genom att göra krävande snitt i laminat, där till och med det minsta fel syns mycket tydligt.

Alla testerna gjordes med de klingor sågarna levereras med. Resultatet kan dock bli bättre om man byter till mer specialiserade klingor.

Oberoende test av cirkelsågar

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende av tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De maskiner som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.

Vi har testat de här 7 cirkelsågarna

  • BLACK+DECKER BDCCS18-QW
  • EINHELL TE-CS 18/165 LI
  • MAKITA DHS660Z
  • RYOBI R18CS7-0
  • AEG BKS18BL
  • DEWALT DCS570NT
  • METABO KS 18 LTX 57

LADDA NER HELA ARTIKELN och se hur de sju cirkelsågarna klarade vårt cirkelsågstest.