Sågklinga: Välj rätt sågklinga

Sågklingan ska skärskådas om du vill såga optimala snitt. Inte ens den bästa av sågar är bättre än den klinga som sitter i den – och det är stor skillnad på sågklingor till exempelvis trä och metall. Så stor skillnad att det förvånar till och med erfarna handarbetare.

Har sågklingan stora tänder arbetar den snabbt, medan små tänder ger ett finare snitt. Men är lite mer komplicerat än så och det ska du vara glad för. Det ligger nämligen en uppsjö av värdefulla tankar och erfarenheter dolda i klingornas minsta detaljer.

VIKTIGT OM SÅGKLINGA

Det är lätt att förväxla klingor till cirkelsåg och kap-/geringssågar. Men det är skillnad. Tänderna vänder framåt på cirkelsågsklingor. På klingor till kap-/geringssågar vänder tänderna en aning bakåt.

Läs mer om cirkelsåg

Rena snitt med specialklingor

Jo, du kan använda en standardklinga till mycket, men du blir belönad med vackra, rena snitt om du väljer en specialklinga som är framtagen för att såga i bestämda material.

När du köper en cirkelsåg följer det ofta med en standardklinga. Det är en allroundklinga som kan såga i det flesta sorters trä. Klingan har få och stora tänder, som ger ett förhållandevis grovt snitt. Den klarar sig lysande när du ska kapa eller dela konstruktionsvirke, där det inte spelar någon roll om virket är en aning uppflisat eller rått.

Om du däremot behöver knivskarpa snitt till möbeltillverkning i ädelträ, trallbrädor i komposit till den nya terrassen eller de nya takfotsbrädorna i underhållsfritt fibercement, ska du välja en specialklinga. Standardklingan kan kanske klara att ta sig igenom dessa material, men resultatet kan inte alls mäta sig med de specialklingor, som är speciellt framtagna för uppgiften. Här ser du beviset.

Det grova

BOSCH CONSTRUCT WOOD, Ø 160 mm, 12 tänder

Klingan är perfekt till grova snitt i konstruktionsvirke, som innehåller spik och betongrester. Den har kraftiga karbidtänder med förstärkt rygg som gör tänderna extra starka, så de kan såga i trä som inte är ”rent”.

Rena snitt med specialklingor: Det grova

RESULTAT:
Till en början är det ingen stor skillnad mellan de två snitten. De är båda grova och med en flisad kant. Det handlar mer om klingans hållbarhet än snittets renhet. Konstruktionsvirke med spik och betongrester sliter hårt på klingans tänder, så standardklingan tappar snabbt skärpan, medan specialklingan kan klara av mycket mer.

Fanér/hårdträ

BOSCH MULTI MATERIAL, Ø 160 mm, 42 tänder

Som namnet indikerar lämpar sig denna klinga till många olika material. Klingan är fintandad med negativ tandvinkel, vilket ger superrena snitt i möbelfanér och hårdträskivor, även när det sågas rakt över träfibrens riktning. Den lämnar även fina snitt i komposit, PVC, laminat och aluminium.

Rena snitt med specialklingor: Fanér/hårdträ

RESULTAT:
Det är stor skillnad på sågsnitten när det sågas rakt över fiberriktningen i en bänkskiva av hårdträ. Även med en ny standardklinga är snittet mycket flisat. Den fintandade specialklingan levererar ett skarpt och rent snitt.

Laminat

BOSCH EXPERT FOR LAMINATED PANEL, Ø 160 mm, 48 tänder

Specialklingan är framtagen för laminatskivor, ex. laminatgolv, bänkskivor och melaminskivor. Det är ytor som ofta är svåra att göra fina snitt i. Den passar även till spån- och MDF-skivor och konstmaterial som komposit.

Rena snitt med specialklingor: Laminat

RESULTAT:
Standardklingans “grova” tänder slår av stora bitar i samma ögonblick som klingan börjar såga i skivan. Mindre bitar går också av senare, och totalt sett slutar det med ett mycket grovt och fult snitt med standardklingan. Den fintandade och specialslipade laminatklingan lämnar ett övertygande snyggt och rent snitt.

Aluminium

BOSCH EXPERT FOR ALUMINIUM, Ø 160 mm, 52 tänder

Klingan är avsedd för metaller som inte innehåller järn, ex. aluminium. Det gäller både i skivmaterial och profiler. Den kan även såga i konstmaterial, epoxi, spånskivor och MDF- och OSB-skivor. När du använder skärolja till snitt i aluminium förlängs klingans livslängd betydligt.

Rena snitt med specialklingor: Aluminium

RESULTAT:
En helt ny standardklinga klarar av att såga ett snitt i en aluminiumskiva, men den ”hugger tag” i den och dess livslängd kommer vara kort. Sågsnittet blir grovt och flisat. Den fintandade aluklingan sågar i föremålet som om det vore smör, och efterlämnar ett helt rent snitt.

Fibercement

BOSCH EXPERT FOR FIBER CEMENT, Ø 160 mm, 4 tänder

Denna klinga är framtagen för att såga i fibercement, som är på stark frammarch, eftersom materialet kräver minimalt underhåll. Det är ett hårt material som kräver sin klinga. Den kan även användas till gipsskivor.

Rena snitt med specialklingor: Fibercement

RESULTAT:
Standardklingan klarar att göra ett kort snitt, men spåret blir svart eftersom klingan överhettas. Klingan slits ner efter endast en kort tids sågning. Specialklingan däremot – med endast fyra tänder – sågar snabbt och rent. Det dammar kraftigt när du sågar i fibercement, så det är smart att såga utomhus, och kom ihåg andningsmask!

Så har vi testat specialbladen från Bosch

STANDARDKLINGAN:
Standardklingan som följer med cirkelsågen från Bosch är den vi jämför specialklingorna med. Klingan är en allroundklinga, som passar till snabba snitt i alla träslag. Den klarar både sågning längs med och rakt över träets fibrer. Snittet är grovt med en del flisade kanter, särskilt vid tvärsnitt.

SPECIALKLINGORNA:
Vi använder sågklingor från Bosch till samtliga uppgifter, eftersom de har en tydlig beskrivning av deras specialområden och är användarvänliga. Flera andra tillverkare har klingor med samma egenskaper, men de har oftast inget namn, utan endast ett nummer. Detta kan göra det lite otydligt när du står och ska välja klingor.

GENERELLT:
Generellt kan man räkna med att sågklingor med få och stora tänder ger ett grovt snitt med flisade kanter, medan en klinga med små och många tänder ger ett fint snitt med skarpa kanter. Tändernas vinkel och slipning är också avgörande för sågsnittet.