Makita cirkelsåg på batteri

Batteri: 18 V /4 Ah
Klingans storlek: 165 mm
Motor: Borstfri
Max varvtal: 5000/minut
Vikt: 3,3 kg

Då det var dags att byta ut min gamla cirkelsåg valde jag en batteridriven, då jag tänkte att den nog kunde täcka mitt förhållandevis blygsamma sågbehov. Valet föll på denna såg från Makita, och det har jag inte ångrat. Dels är det trevligt att slippa sladden, och dels sågar den mycket bättre än min gamla traditionella cirkelsåg.

Sågar som en dröm

Den kolborstfria motorn och den avancerade elektroniken gör att maskinen har massor av kraft att hushålla med, beroende på vad den sågar i. Är det tunt, lätt trä, behöver den inte ta ut sig. Är det tungt, hårt trä, lägger den manken till och använder all den kraft som finns att tillgå.

LÄS OCKSÅ: Test av cirkelsågar

Effektiv och praktisk

Motorbromsen fungerar perfekt, sågen stoppar på en millisekund när knappen släpps. Lyset är kraftigt och ligger precis på såglinjen, som hålls ren av en blås.

Handgreppet med glidsäker beläggning är bekvämt, och rakt under handtaget sitter LED-lamporna. De visar hur mycket batteri du har kvar, och om ditt pågående moment drar mycket ström – en sorts ecodrive-indikator.

Jobbar du med hårda material gäller det att sätta det andra batteriet på laddning. Som tur är följer en snabbladdare med, så på en kvart är batteriet laddat. Det ingår ett parallellanslag och en adapter som kan spännas på så att sågen kan användas med en Makita styrskena

MAKITA DHS680RMJ CIRKELSÅG

5 stars

Kanonsåg som levereras komplett i en solid väska tillsammans med två batterier och en snabbladdare. Sågar som en dröm, kan vinklas upp till 50° och hushåller själv med kraften. Det är svårt att se en anledning till att köpa en såg med sladd.

Pris: 4 895 kronor på nätet, inklusive 2 batterier och snabbladdare.

+Stark, effektiv och praktisk.
- Ingen.

/Testredaktör Kim Wilken