Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gör Det Själv kurs om bordscirkelsågen

Skriv ut Spara artikel

Bordscirkelsågen är en mästare på att klyva långa brädor och skivor. Här visar vi hur det går till – och hur den används till många andra jobb. Oavsett om du redan har en såg eller tänker köpa en, så ska du hänga med på kursen!

Ska du klyva några brädor och såga upp dem till smalare lister? Har du tänkt gör egna profillister? Tvingas du såga av ett par centimeter av golvskivorna för att kunna lägga dem? Dessa uppgifter och många andra klarar du allra bäst med en bordscirkelsåg, för den är specialgjord för just sådana jobb. Den vanliga cirkelsågen – den man håller i handen – är ett av våra mest använda elverktyg.

Även om den är underbart mobil, så når den inte bordscirkelsågens kapacitet när det gäller precisionssågning av långa spår. Man tar inte utan vidare med sig bordscirkelsågen. Därtill är den lite för tung. Men när du arbetar med den, kan du använda bägge händerna att styra arbetsstycket. Det underlättar ofta arbetet och sågningen kan utföras säkrare.

Det ska du titta efter

När du köper bordscirkelsåg ska du först och främst titta på säkerheten. Sågen ska ha spaltkniv, klingskydd och nollspänningsbrytare.

Undersök sedan hur lätt (eller besvärligt) det är att ställa in den. Det ska vara enkelt att höja och sänka sågklingan, liksom det ska gå lätt att ställa in vinkling för geringssågning. Anhåll och anslag ska kunna monteras utan att man är ingenjör och har stor verktygsväska.

Allt detta och mycket mera kommer du i kontakt med när du hänger med på kursen i hantering av bordscirkelsågen.

Det lär du dig i Gör Det Självs kurs om bordscirkelsåg

Kursen publicerades första gången i tidningen Gör Det Själv 2010. Kursen består av fem delar på totalt 22 sidor:

 • Del 1: Den kapar och klyver: Bordscirkelsågen är en mästare på att klyva långa brädor och skivor. Här visar vi hur det går till – och hur den används till många andra jobb. Oavsett om du redan har en såg eller tänker köpa en, så ska du hänga med på kursen!
 • Del 2: Säkerheten är viktig: Tyvärr inträffar det årligen många allvarliga olyckor med sågar. Orsaken kan vara slarv eller ovana. Därför visar vi här vad du får och vad du inte får göra när du arbetar vid sågen.
 • Del 3: Sågklingan ska passa: Innan du låter sågklingan sätta tänderna i ett arbetsstycke ska du undersöka om det är rätt klinga för jobbet. Den ska vara av bra kvalitet och ha rätt antal tänder, och de ska vara korrekt slipade och ha rätt form.
 • Del 4: Dags för sågning: Nu blir det skojigt. Säkerheten har kollats, och du känner din såg och dina klingor. Nu ska du såga. Här visar vi lite av det du kan med en bordscirkelsåg.
 • Del 5: Såga utan spaltkniv: När man plockar bort både spaltkniv och klingskydd kan sågen mycket mera, se bara här. Men först ska man lära känna sågen.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel (prenumeration): Gör Det Själv kurs om bordscirkelsågen
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka