Vi undersöker om sågarna är så starka att de kan sänksåga.

Detta test är från 2015 – se vårt senaste test här: Test av sticksågar

Om vi bortser från borrskruvdragaren så är sticksågen det allra vanligaste elverktyget hos både gör-detsjälvare och hantverkare – och har varit så i många år.

Sticksågen finns i två utföranden, dels en s.k. stavmodell som de flesta hantverkare föredrar, dels en bygel- eller D-modell som mest säljs till hemmafixare och därför den som vi har valt att testa. Priserna varierar en hel del, från några hundra kronor till flera tusen kronor. För att få någotsånär jämförbara maskiner i testet har vi valt bland de som säljs mest och kompletterat med några uppkomlingar.

En liten, lätt och smidig sticksåg kan användas till en mängd uppgifter. Den är perfekt för att såga upp hål i skivor av trä och gips. Den är rent ut sagt suverän när det gäller kurvsågning, men kan även användas till kapning och ibland rent av till klyvning – om sågspåret inte måste vara perfekt.

Ta del av testet så vet du vad som väntar dig i affärerna.

DESSA TESTADES

? BOSCH PST 1000 PEL ? COTECH 40 8774 ? EINHELL TH-JS 85 ? HITACHI CJ 90 VST ? RYOBI RJS 950 ? SKIL 4381 ? STANLEY FME 340 K ? WORX WX 473

TÄNK PÅ DET HÄR NÄR DU VÄLJER STICKSÅG


Handtaget ska vara skönt och ge dig ett stadigt grepp. Det ska ha en halkskyddande beläggning och ha plats för en handskklädd hand. Strömbrytare och lås. Det ska vara lätt att komma åt knappen, som ska kunna låsas för att sågen inte ska starta av misstag. Varvtalsreglering. Du kan inte använda samma varvtal hela tiden för olika material kräver olika varvtal. Några kräver höga varvtal medan andra kanske bränns eller smälter vid hög fart på sågbladet. Spånsugsanslutning. Även om en fläkt kan blåsa rent framför sågen så ska sågspånen sugas upp för det bildas en hel del. Det ska gå lätt att ansluta en dammsugare. Pendelsågning. Du kan inte alltid prova sågen innan du köper den, men det ska vara tydlig skillnad mellan de olika lägena. Det är ofta tre steg och man ska lätt kunna stänga av funktionen. Inställning av sulan ska vara enkel, men oftast krävs verktyg. Det är en fördel som det finns en skala när sågvinkeln ställs in. Utan skala måste du använda smygvinkel. Sula (som flera kallar fotplatta). Den ska vara stark, fullständigt plan och ha höga kanter längs sidorna så att sågen kan styras längs ett anhåll. Spånblås. Kolla att sågen har en fläkt som blåser bort spån från såglinjen. Då slipper du göra det själv.Sågbladsfäste. Bladet ska kunna sättas fast utan verktyg och sitta orubbligt – också när du sågar kurvor i tjockt trä. Lampa och laser. Lampan ska lysa där du sågar och inte för långt fram. En tydlig laserlinje hjälper dig att styra rakt när du sågar.