Sticksågen är ett fantastiskt verktyg. Den kan arbeta sig igenom i stort sett alla material, och den sågar lika bra runt hörn, som den gör raka snitt.

Vi har testat sju 18-voltssticksågar med massor av muskler i de små handhållna maskinerna.

Men det är minst lika viktigt att sticksågen är konstruerad så att den är lätt att hantera och betjäna. Det är t.ex. besvärligt om det krävs verktyg för att byta sågklinga eller vinkla bottenplattan för att såga i vinkel. De flesta sticksågar kräver en insexnyckel för att ställa in bottenplattan.

En av maskinerna har varken arbetsljus eller batteriindikator, så det är omöjligt att läsa av laddnivån.

Flera av maskinerna har problem med att blåsa eller suga bort spån, vilket innebär att varken såglinje eller markering syns. Det problemet har inte den kraftfulla testvinnaren.

Så har vi testat

Batterierna laddades upp, och vi noterade laddarnas effektivitet.

Vi sågade raka snitt i ett lager av plywoodskivor och gjorde snirkliga snitt i en MDF-skiva.

Vi ritade ut några snirkliga linjer och sågade efter dem, och vi körde även på frihand med sågen för att bedöma hur bra den var på att svänga.

Vi använde samma sorts sågblad till alla maskinerna. Vi testade hur pendelinställningarna påverkade sågarnas effekt.

Vi monterade och bedömde tillbehören, t.ex. spånsugar och antiflisskivor. Vi bytte blad på maskinerna och bedömde hur enkelt eller svårt det var.

Vi har testat dessa 7 sticksågar

  • FESTOOL CARVEX PSBC 420 LI 18
  • STANLEY FMC650M2
  • BOSCH PST 18 LI
  • MAKITA DJV180Z
  • EINHELL TE-JS 18 LI
  • MILWAUKEE M18 BJS-402C
  • METABO STA 18 LTX

HÄMTA HELA TESTET och se vilken sticksåg som klarade sig bäst.

VIKTIGA DELTALJER NÄR DU VÄLJER STICKSÅG
HANDTAG: Handtaget ska vara utrustat med halksäkra beläggningar. Det får inte vara för tunnt, och det ska vara utformat, så att du lätt kan nå knapparna.
HASTIGHET: Slagantalet är den hastighet som bladet rör sig upp och ned med. Hastigheten ska kunna anpassas efter det material du sågar i, och justeras med startknappen som sitter i handtaget.
BLADBYTE: Det bör vara möjligt att byta blad utan att använda verktyg. Bladet ska hållas ordentligt på plats, även vid sänksågning och i skarpa kurvor. Slagstången, som går upp och ned, måste vara kraftig och får inte glappa.
PENDELFUNKTION: Pendelfunktionen bestämmer hur snabbt maskinen kan såga, och hur fint snittet blir. I högsta pendelsteget sågas det snabbt med grova snitt, och när funktionen är frånslagen får du de finaste snitten. Det ska vara lätt att byta mellan de olika inställningarna.
ARBETSLJUS: Det ska finnas arbetsljus, som lyser ned på såglinjen. Kontrollera att det inte är någonting som skuggar ljuset.
VINKELINSTÄLLNING: Sticksågen kan ställas in från 0 till minst 45 graders vinkelsågning. Det bör kunna göras utan verktyg, och inställningen bör vara lätt att läsa av.
BLÅS: Sågen ska kunna blåsa bort spån från såglinjen. Funktionen bör kunna slås av när en spånsug ansluts.
BOTTENPLATTA: Ska vara rejäl, plan och med hög kant, så att sågen kan föras längs en rätskena. Det bör ingå en bottenplatta av plast som skyddar mot repor.