Den stora sulan under sågen gör den mycket stadig. Den välter inte utan vidare.

Den stora sulan under sågen gör den mycket stadig. Den välter inte utan vidare.

Stanleys nya sticksåg överraskar från starten med ett gummibelagt handtag. De som har arbetat med sågar där man har tag om hela motorhuset, tycker nog att det är svårt med att ta tag runt ett bygelhandtag. Men det är ren vana. Och min erfarenhet är att man vänjer sig snabbt att styra och ta kontroll över sågen.

Sticksågens stora sula ger stabilitet

Medverkande till känslan av kontroll är den stora sulan på hela 78 x 180 mm som gör att man aldrig är nervös för att sågen ska välta. Lägg dessutom till sågens tyngd och den bra fungerande pendeln med tre lägen, som gör sågen stadig och vibrationssvag – även när den står på 45 grader.

Det är inte möjligt att ställa in hastigheten på fasta steg men eftersom den har elektroniskt steglöst varvtal i avtryckaren orsakar det inga problem.

Sticksågen ger snygg skäryta

Jag har sågat i allt från klar akryl till 50 mm reglar och maskinen har sörjt för fina sågspår. Men kom ihåg att det alltid gäller att låta sågen göra arbetet – först då sågar den snyggt och vinkelrätt. Också när man sågar bågar och gerar i kraftiga material.

Medföljande sidoanhåll fungerade bra. Man kan byta sågblad utan verktygshjälp och sågen kan matas både med T-skaft och U-skaft.

Tyvärr måste man använda insexnyckel för att vinkla sulan och jag saknade dessutom laserljus för sågspåret och en nylonsula för ömtåliga underlag.KW

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av sticksågar

STANLEY FATMAX FCM 650 STICKSÅG MED 18 V BATTERI

4/5

Sticksågen övertygar med sin styrka, fina kontroll och sitt snygga resultat. Prestationerna är faktiskt på samma nivå som hos yrkesmodeller med batteri. Med en nylonsula för ömtåliga material och laserljus hade den fått alla fem stjärnorna.

Pris: 3 600 kr för sågen inklusive2 st. 4 Ah-batterier och laddare.

+

Proffsig och med bra styrka.

÷

Saknar ljus och nylonsula.

Fina detaljer

1. FLÄKT. En litet munstycke längst fram på sågen håller dågspåret rent från sågspån. Tänk om det bara fanns en laserstråle att sikta längs ...
2. BYTE AV BLAD. Du behöver inga verktyg för att byta sågblad och maskinen klarar både blad med T-skaft och med U-skaft.