**BYT SÅGBLAD:** På nya sticksågar går det ofta att byta ut sågbladet utan att använda verktyg. Bladet frigörs när du trycker in en knapp och kan då lätt ersättas av ett annat.

BYT SÅGBLAD: På nya sticksågar går det ofta att byta ut sågbladet utan att använda verktyg. Bladet frigörs när du trycker in en knapp och kan då lätt ersättas av ett annat.

**SÅGA LÅNGA, RAKA SPÅR:** Välj ett sågblad för trä och såga sedan längs ett streck. Kolla om sågen har tendens att dra snett för då måste du vrida den lite för att det ska bli rakt.

SÅGA LÅNGA, RAKA SPÅR: Välj ett sågblad för trä och såga sedan längs ett streck. Kolla om sågen har tendens att dra snett för då måste du vrida den lite för att det ska bli rakt.

**TESTA PENDELFUNKTIONEN:** Ställ in pendlingen på lägsta steget och såga. Ökar du pendlingen sågar du snabbare, men det går ut över sågspåret. Det trasas sönder med stor pendling.

TESTA PENDELFUNKTIONEN: Ställ in pendlingen på lägsta steget och såga. Ökar du pendlingen sågar du snabbare, men det går ut över sågspåret. Det trasas sönder med stor pendling.

LÄS OCKSÅ: 3 vanliga misstag när du använder sticksåg!

STICKSÅGENS SPETSKOMPETENS: KURVOR

En sticksåg är suveränt duktig på sågning av cirklar och andra kurvor och den bästa såg du kav välja för att utföra ”snickarglädje” och andra dekorationsarbeten. Med ett smalt sågblad kan du klara av hårnålskurvor. Smala, fintandade sågblad är nämligen gjorda för perfekt kurvtagning.

Om du ska såga cirklar eller långa raka spår arbetar sågen bättre och mer exakt om du använder hjälpmedel som cirkelanslag eller sågskena.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt sticksågsblad

LÄS OCKSÅ: GUIDE: Bli expert på sticksågar på 5 minuter

SÅGA RAKT MED SKENA ELLER ANHÅLL

1. För att kunna såga rakt längs ett anhåll eller en skena ska du först mäta avståndet mellan sågbladet och kanten på fotplattan. Detta avstånd ska överföras till brädan eller skivan som ska sågas.
  1. För att kunna såga rakt längs ett anhåll eller en skena ska du först mäta avståndet mellan sågbladet och kanten på fotplattan. Detta avstånd ska överföras till brädan eller skivan som ska sågas.
**2. På arbetsstycket markerar du var du vill såga och drar ett streck.** Anhållet eller skenan ska nu placeras lika långt från strecket som avståndet mellan sågbladet och kanten på fotplattan.

2. På arbetsstycket markerar du var du vill såga och drar ett streck. Anhållet eller skenan ska nu placeras lika långt från strecket som avståndet mellan sågbladet och kanten på fotplattan.

**3. Spänn fast skenan med tvingar,** som sätts så att de inte är i vägen för sågen. Håll sågen med kanten på fotplattan mot skenan och starta sågen. För den sedan mot skenan.

3. Spänn fast skenan med tvingar, som sätts så att de inte är i vägen för sågen. Håll sågen med kanten på fotplattan mot skenan och starta sågen. För den sedan mot skenan.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av sticksågar