Worxsågen har tack vare batteriets centrala placering en fin balans. Sågtänderna gnagde sig hungrigt igenom allt trä vi lät dem smaka på.

Worxsågen har tack vare batteriets centrala placering en fin balans. Sågtänderna gnagde sig hungrigt igenom allt trä vi lät dem smaka på.

Låt oss till en början konstatera att det är lätt att lära känna sågen. Enligt bruksanvisningen ska batteriet laddas på en timme och det gör det. Det stora 40-voltsbatteriet trycks på plats – och det kan bara göras på ett sätt – och därefter ska kedjeoljan (som ingår i leveransen) hällas i behållaren och sedan är det klart att såga.

Batterikedjesåg med bra lösningar

Vi sågade skivor av björk- och bokstammar, som var upp till 15 cm tjocka, och det gick ganska lätt. Det skulle säkert också gå att kapa stammar med 25 cm tjocklek, eller rent av 30 cm (motsvarande svärdlängden), men det kunde vi inte prova. Sågen väger inte mer än att den tillfälligt han hanteras med endast en hand, men det kan vi inte rekommendera med tanke på säkerheten. Sågen har för övrigt en utmärkt kedjebroms som på en bråkdels sekund stoppar kedjan. Det går att byta kedja utan att använda verktyg. Det är bra.

Det är också bra att sågen har automatisk kedjesträckning. Det får den pluspoäng för. Tack vare den automatiska sträckningen av sågkedjan får sågen längre livslängd och det beror på att motorn inte behöver kämpa för att dra runt kedjan – den kan ju alltid dras runt eftersom tekniken sträcker den precis som den ska.

LÄS OCKSÅ: Test av batteridrivna motorsagar

Kom ihåg oljan på din kedjesåg

Även om energin kommer från ett batteri så krävs det att kedjan smörjs med olja för att fungera optimalt. På denna Worxsåg är oljebehållaren tillräckligt genomskinlig för att man ska kunna se hur mycket olja som finns kvar. Då blir det lätt att kolla oljenivån och fylla på när det behövs. Behållaren rymmer endast 100 ml, så man måste hålla ett öga på den när man sågar länge.

Vårt intryck av sågen är positivt. Den klarar ganska tjocka stammar och det är lätt att komma åt med den i buskar. Och har man bara ett par gånger stått med en död bensinsåg – trots åtskilliga ryck i startsnöret – så frestas man att i stället att trycka in startknappen på batterisågen (och ev. kunna slippa hörselskyddet, för sågen arbetar tyst). Sågen kostar cirka 2400 kr.

WORX 40 VOLTS BATTERIKEDJESÅG

4/5

Vi ger den batteridrivna kedjesågen fyra hela stjärnor och den snuddar den femte. En stark såg med flera finesser, till exempel kedjesträckning.

Pris: Cirka 2400 kr.

+

Stark såg, låg vikt och lätthanterad.

÷

Oljebehållaren kunde vara större.