Du har säkert ett par sågar i verkstan, och ska du bara kapa en list eller en bräda, klarar du det med fogsvansen. Men om du ska kapa många brädor finns det ingen bättre såg än kap- och geringssågen. Den kan nämligen något andra sågar har svårt att klara: Den kapar exakt varje gång.

När din arbetsuppgift blir mer omfattande för att du ska geringssåga socklar eller foder, lägga golv, anlägga träterrass eller bygga farstukvist, så är det som om den fantastiska kapsågen växer med uppgiften. Det är det inte många andra sågar som klarar! Det finns med andra ord många bra skäl till att skaffa en kap- och geringssåg.

Som tur är har konkurrensen bland de olika verktygstillverkarna resulterat i att du i dag kan hitta en ganska avancerad kap- och geringssåg för ett förnuftigt pris. Ja, ibland är det till och med chockerande lågt, och då ska du komma ihåg att det är skillnad i kvalitet mellan dyra och billiga sågar. Ett sätt att hålla nere priset på en såg är att spara på klingans kvalitet. Flera tillverkare av lågprismodeller, som ofta har fantasifulla namn, levereras med undermåliga klingor. Och det är synd. För med en bättre klinga skulle sågarna uppfattas som mycket bättre.

Vi har testat sex sågar i prisklasser mellan 3300 kr och 5400 kr. Som du kan se av testresultaten, så är det inga stora skillnader mellan fem av sågarna medan den sjätte, Evolution, ligger cirka en betygsenhet lägre.

Men som du också kan se, har priset inget direkt samband med betygen. Vilken såg du ska välja bestämmer du själv. Vi har lagt stor vikt på funktionen (se längst upp i nästa spalt). Om du ska såga grovt virke vill du kanske hellre satsa på en stark såg. Ta del av testet och välj sedan själv.