1. STORLEK:
  1. STORLEK:

Siffrorna på klingan avslöjar allt om storleken. ”210” är klingans utvändiga diameter. ”2,6” är klingans tjocklek som talar om för dig hur brett spåret blir och ”30” anger centrumhålets diameter och om klingan passar på din såg. 2. ANTAL TÄNDER: Talet ”30” talar om hur många tänder det är på klingan. En fintandad klinga för trä har 30 tänder. Hade värdet varit ”4” hade det varit en grovtandad klinga. 3. HASTIGHET: Talet ”7000” anger det maximala varvtalet för klingan. 4. MATERIAL: Namnet på klingan anger i regel vilket material klingan är avsedd för. 5. URTAG: De små urtagen på klingan minskar ljudet från den och kyler samtidigt.

STANDARD: DE FYRA VANLIGASTE KLINGORNA
Fintandad klinga till kap- och geringssåg FINTANDAD FÖR TRÄ Om man ska välja en klinga som den viktigaste måste det bli den fintandade för trä eftersom du ofta får användning av den. Den används till allt hyvlat trä och när du vill att sågspåret ska bli rent utan trasiga kanter.
Grovtandad klinga till kap- och geringssågGROVTANDAD FÖR TRÄ När du köper en kap- och geringssåg följer det i regel med en grovtandad klinga. Med en sådan sågar du avgjort snabbare än med en fintandad, men spåret kan trasas sönder lite i kanterna. Bäst för grövre virke.
Metallklinga till kap- och geringssågFÖR METALL En klinga för metall är gjord för sågning i järn och duger inte till kapning av rostfritt eller sågning i mjuka metaller som t.ex. aluminium. Om du använder skärolja när du sågar så håller din sågklinga betydligt längre.
Universalklinga till kap- och geringssågUNIVERSALKLINGA Om du ska såga i mjuk metall eller hård plast av något slag är universalklingan ett bra val. Det innebär att du inte behöver så många specialklingor. Använd skärolja vid sågning i metall så håller klingan längre.
ARBETSBORD FÖR KAP- OCH GERINGSSÅGAR
Arbetsbord till kap- och geringssåg BRA ARBETSHÖJD För endast cirka 1500 kr kan du få tag i ett förnuftigt arbetsbord till din kap- och geringssåg. Då kan du stå upprätt när du arbetar och såga mycket stadigare och mer exakt.
Arbetsbord till kap- och geringssågDu måste veta hur långt det är mellan monteringshålen på din såg innan du skaffar ett arbetsbord till den. Kolla vilka hålavstånd som arbetsbordet maximalt kan ställas in på.
Arbetsbord till kap- och geringssågPå samtliga arbetsbord sitter en rulle. När du lägger upp en bräda så att den stöttas av rullen i ena änden blir det lättare för dig att föra brädan fram och tillbaka medan du sågar.

GÖR ETT LÅNGT ARBETSBORD TILL DIN SÅG

Det trä som ska sågas måste ligga vågrätt för annars får du ingen exakt sågning. Därför är det bra att ha ett långt arbetsbord som kan stötta långa lister och brädor och som du kan spänna fast träet på. Med detta arbetsbord kan du kapa långa arbetsstycken och få ett exakt resultat.

Arbetsbord till kap- och geringssåg

Arbetsbordet kan snickras hur långt du vill, men du ska helst göra det minst 150 cm långt. Om du ska kapa många brädor eller lister med exakt samma längd så tillverkar du ett sågstopp. Bordet ska naturligtvis tillverkas av absolut rakt trä!

Arbetsbord till kap- och geringssåg

Bordet tillverkas av en lång och rak bräda A och en list B som du limmar och skruvar ihop i vinkel. Under brädan A limmar och skruvar du fast listerna C. Höjden på listerna C anpassas efter din såg. Listerna ska lyfta upp brädan A så högt att ovankanten hamnar på samma nivå som sågbordet på själva sågen.

LÄS OCKSÅ: Test av kap-/geringssågar

STEGE SOM ARBETSBORD

Om du ska använda din kap- och geringssåg utomhus kan du använda en aluminiumstege som bord. Stegen är mycket stabil om du lägger den på två-tre bockar och spänner fast den med tvingar.

GÖR EN MOBIL ARBETSSTATION TILL DIN KAP- OCH GERINGSSÅG
Arbetsbord till kap- och geringssågMed en arbetsplats som denna kan du klara av många snabba och exakta kapningar. Och den kan sättas upp precis där du behöver den.
Arbetsbord till kap- och geringssågI den ena änden av stegen lägger du en 22 mm plywoodskiva (mdf) som sågen kan stå på. Skivan ska vara bredare än stegen. Under skivan fästs stödlister.
Arbetsbord till kap- och geringssågI den ändra änden av stegen sätter du en stödkloss som lyfter upp träet på samma höjd som sågbordet. Med ett stopp kan du snabbt kapa många brädor exakt lika långa.