1. STORLEK: Siffrorna på klingan avslöjar allt om storleken. ”210” är klingans utvändiga diameter. ”2,6” är klingans tjocklek som talar om för dig hur brett spåret blir och ”30” anger centrumhålets diameter och om klingan passar på din såg.
2. ANTAL TÄNDER: Talet ”30” talar om hur många tänder det är på klingan. En fintandad klinga för trä har 30 tänder. Hade värdet varit ”4” hade det varit en grovtandad klinga.
3. HASTIGHET: Talet ”7000” anger det maximala varvtalet för klingan.
4. MATERIAL: Namnet på klingan anger i regel vilket material klingan är avsedd för.
5. URTAG: De små urtagen på klingan minskar ljudet från den och kyler samtidigt.

GÖR ETT LÅNGT ARBETSBORD TILL DIN SÅG

Det trä som ska sågas måste ligga vågrätt för annars får du ingen exakt sågning. Därför är det bra att ha ett långt arbetsbord som kan stötta långa lister och brädor och som du kan spänna fast träet på. Med detta arbetsbord kan du kapa långa arbetsstycken och få ett exakt resultat.

Arbetsbord till kap- och geringssåg

Arbetsbordet kan snickras hur långt du vill, men du ska helst göra det minst 150 cm långt. Om du ska kapa många brädor eller lister med exakt samma längd så tillverkar du ett sågstopp. Bordet ska naturligtvis tillverkas av absolut rakt trä!

Arbetsbord till kap- och geringssåg

Bordet tillverkas av en lång och rak bräda A och en list B som du limmar och skruvar ihop i vinkel. Under brädan A limmar och skruvar du fast listerna C. Höjden på listerna C anpassas efter din såg. Listerna ska lyfta upp brädan A så högt att ovankanten hamnar på samma nivå som sågbordet på själva sågen.

LÄS OCKSÅ: Test av kap-/geringssågar

STEGE SOM ARBETSBORD

Om du ska använda din kap- och geringssåg utomhus kan du använda en aluminiumstege som bord. Stegen är mycket stabil om du lägger den på två-tre bockar och spänner fast den med tvingar.

LÄS MER: Här har vi samlat alla våra artiklar om kap och gersåg