Som bordscirkelsåg klarar maskinen 60 mm tjocka skivor. Bordet är av helgjuten aluminium. Motorn mjukstartar.

Som bordscirkelsåg klarar maskinen 60 mm tjocka skivor. Bordet är av helgjuten aluminium. Motorn mjukstartar.

Du kan spara en hel del pengar på att välja en kombisåg i stället för två separata modeller. Men den största vinsten är nog det utrymme som du sparar när det gäller förvaring. En annan fördel är att det är enklare att ta med sig kombisågen, när ett projekt flyttas utanför verkstan.

Kap-/geringssåg och bordcirkelsåg i ett

Ryobis nya RTMS 1800 är en speciell såg – en kombination av en bordscirkelsåg och en kap- och geringssåg. När du har packat upp den 15 kg tunga sågen och fäst den på din arbetsbänk så kan du såga både på längden och på tvären. Det tar ett tag att lära sig alla funktionerna och bruksanvisningen gör det inte så mycket lättare. Den är delvis svår att förstå. Men när man har övat ett tag på diverse inställningar fungerar sågen mycket bra. Motorn är på 1800 watt och mjukstartar. Den kan få klingan att snurra med 5000 v/min (obelastat varvtal).

Kombisågens funktioner

Kapsågen har alla funktioner du behöver. Bordet kan vinklas cirka 50 grader åt bägge sidor och sågen kan vippas så att klingan vinklas upp till 45 grader åt vänster. Skalorna är tyvärr inte så tydliga.

Som bordscirkelsåg har sågen en sågkapacitet på 60 mm och det är perfekt, men bordet kan inte vinklas och vi önskar ett större anhåll. Det är för litet om man ska såga stora skivor.

Förvänta dig att den väsnas

Sågen väsnas en hel del och man måste lära sig lita på laserstrecket, för när sågen fälls ner så har man inte en chans att se var tänderna biter. Skyddskåpan sitter i vägen.

Ryobi RTMS 1800 kostar cirka 3200 kr.

RYOBI RTMS 1800 KOMBISÅG

3/5

Kombimaskiner har flera fördelar men också ett par nackdelar – och det gäller även sågen från Ryobi. Vi ger den tre av fem stjärnor.

Pris: 3200 kr.

+

Stark motor och många funktioner i en och samma maskin. Stor sågkapacitet både som kapsåg och bordscirkelsåg.

÷

Väsnas en del. Något bökigt att ändra från ena sågen till den andra. Dålig bruksanvisning. Anhållet är för litet för stora skivor.