Vi har utsett de såg-/skärverktyg som har utmärkt sig mest under 2015 och förtjänar titeln som årets bästa batteridrivna verktyg. Här listar vi vinnarna.

MILWAUKEE SMS 216

Milwaukee Det är ganska imponerande att man nu kan tillverka batteridrivna kap- och geringssågar. Bland de som imponerade i vårt test var Milwaukees nya maskin, som är både kompakt och robust och som väger endast 14 kg.

Motorn är överraskande stark och maskinen sågar mycket exakt.

Prisbild: 5 300 kr (+ batteri och laddare) - www.milwaukeetool.se

STANLEY FMC650B/FMC650M2

Stanley Förr eller senare behöver du en sticksåg och varför inte den nya modellen från Stanley Fatmax. Den kan använda både U-sågblad och T-sågblad.

Sågen har tre pendellägen för olika uppgifter och en inbyggd fläkt blåser bort spån från såglinjen.

Prisbild: 1 000 kr (solomaskin) - www.stanleyworks.se

LÄS OCKSÅ: Test av kap-/geringssågar

BOSCH PST 10,8 LI

BoschSmart multisåg med 10,8 voltsbatteri. Den kan användas både som sticksåg och som tigersåg. Sågbladet kan vändas tack vare det unika SDS-systemet.

Maximalt sågdjup i trä är 30 mm och sågen kan användas till allt från att ta upp hål i gipsskivor till att såga plats för en ny disklåda i köksbänken.

Prisbild: 1 300 kr + batteri - www.bosch.se

WORX HANDYCUT

Worx

För mindre uppgifter där det är trångt har Worx tagit fram denna lilla och behändiga såg med lasersikte längs såglinjen och sågdjup på 27 mm.

Det finns specialklingor för olika material och i paketet ingår klingor för trä, plast, metall, kakel och gipsskivor.

Prisbild: 1 600 kr - www.hpschou.com

MAKITA DHS710

Makita Det allra senaste från Makita är maskiner med dubbla 18-voltsbatterier vilka ger dig en 36-voltsmaskin! Den nya cirkelsågen DHS710 är ett utmärkt exempel på hur bra det fungerar med dubbla batterier och vi gav sågen fem stjärnor av fem i vårt test.

Maximalt sågdjup är 68.5 mm. Det är rena nöjet att höra sågens motor varva upp – den surrar på ett dämpat sätt. Ljudet är förresten typiskt för flera toppmaskiner från Makita.

Prisbild: 6 000 kr. - www.makita.se

METABO MT 18 LTX

Metabo Det är ingen nyhet att multimaskiner kan förses med batterier, men det var först 2015 som Metabo presenterade sin modell. I gengäld har man verkligen ansträngt sig. Maskinen har faktiskt samma fina prestanda som en nätansluten modell! Den inbyggda elektroniken garanterar konstant varvtal även om maskinen pressas.

Verktygsfästet klarar tillbehör från andra tillverkare och maskinen har dubbla led-lampor.

Prisbild: 3 800 kr. - www.metabo.se

RYOBI RRS1801M

RyobiRyobi har tagit täten när det gäller antalet nya batteridrivna verktyg. Ett av de senaste är tigersågen. Modellen är kompakt och motorn så stark att kapaciteten är 180 mm i trä.

Varvtalet (antal sågtag) är upp till 3 100 per minut. Sågblad byts ut utan verktygshjälp. Justerbart varvtal och antivibrationssystem underlättar sågningen.

Prisbild: 700 kr (solomaskin) - www.ryobitools.se

Är du prenumerant? Kolla in årets verktyg

Som prenumerant på tidningen kan du hämta hela översikten över årets verktyg direkt, och vips! – så är önskelistan klar!

Är du inte prenumerant kan du snabbt bli det här för bara 19 kronor. Du får ditt prenumerationsnummer direkt, så att du kan upprätta en profil och få tillgång till HELA Gör Det Själv.