Ska du klyva några brädor och såga upp dem till smalare lister? Har du tänkt gör egna profillister? Tvingas du såga av ett par centimeter av golvskivorna för att kunna lägga dem? Dessa uppgifter och många andra klarar du allra bäst med en bordscirkelsåg, för den är specialgjord för just sådana jobb. Den vanliga cirkelsågen – den man håller i handen – är ett av våra mest använda elverktyg.

Även om den är underbart mobil, så når den inte bordscirkelsågens kapacitet när det gäller precisionssågning av långa spår. Man tar inte utan vidare med sig bordscirkelsågen. Därtill är den lite för tung. Men när du arbetar med den, kan du använda bägge händerna att styra arbetsstycket. Det underlättar ofta arbetet och sågningen kan utföras säkrare.

Det ska du titta efter

När du köper bordscirkelsåg ska du först och främst titta på säkerheten. Sågen ska ha spaltkniv, klingskydd och nollspänningsbrytare. Undersök sedan hur lätt (eller besvärligt) det är att ställa in den. Det ska vara enkelt att höja och sänka sågklingan, liksom det ska gå lätt att ställa in vinkling för geringssågning. Anhåll och anslag ska kunna monteras utan att man är ingenjör och har stor verktygsväska. Allt detta och mycket mera kommer du i kontakt med när du hänger med på kursen i hantering av bordscirkelsågen. Här är första lektionen.