Sågen har monterats på ett bord som står på hjul, som gör att den lätt kan flyttas.

Sågen har monterats på ett bord som står på hjul, som gör att den lätt kan flyttas.

Ryobis mobila bordscirkelsåg har en motor på 1800 watt med tillräcklig styrka för att klyva 50 mm tjocka brädor. Tillverkaren har löst tre problem, som är viktiga på en bordscirkelsåg. Styrkan ska motsvara kapaciteten, bordet ska vara stadigt och ha förnuftig storlek och anhållen ska vara exakta och lättjusterade.

Man har sparat in på fel saker

Å andra sidan har man sparat mycket på andra saker. Vi tycker att den skiva som sågen skruvas fast på är alldeles för tunn och det är nästan hopplöst att dra åt skruvarna. Skyddskåpan över klingan monteras med ett klick, men det var svårt att märka och se om den satt som den skulle. Det är inte sådana saker man ska snåla på när man tillverkar en farlig maskin som en bordscirkelsåg.

Det var dessutom alltför besvärligt att byta klinga eftersom skyddsskivan nästan inte ville loss. Det är inte särskilt smart för samma skiva måste också tas loss när man ska justera spaltkniven. Sådana problem borde man lösa bättre.

Slutligen är bruksanvisningarna förvirrande med eländiga teckningar.

Praktisk bordcirkelsåg

Men man har tänkt sig för på andra punkter. Hjulen gör att sågen kan fällas ihop och köras undan när den inte används. De verktyg som behövs för klingbyte sitter på sågen.

Summa summarum får du en bra hobbysåg för ett bra pris.

RYOBI RTS 1800 EF-G BORDSCIRKELSÅG

3,5 stars

Skyddskåpan ska förbättras, byte av klinga och justering av spaltkniv ska göras enklare och bruksanvisningen ska skrivas om. Bortsett från detta så får du en stark, exakt och smidig bordscirkelsåg för enklare och tillfälliga arbeten.

Pris: 4 300 KR – kan vara billigare på nätet

+

Tillräckligt stark. Exakta anhåll.

÷

Säkerhet och manual haltar.

DETALJER: OSÄKER SKÄRM

Skyddsskärmen ska klickas fast. Men det är svårt att märka om den sitter korrekt. Det måste kunna göras bättre!

DETALJER: HOPPLÖST KLINGBYTE

Det är nästan hopplöst att få loss skivan runt klingan. Det är dumt, för den måste tas av för att man ska kunna byta klinga.