Vi har testat
6 borhammarna:
EINHELL TE-RH 32 4F
MAKITA HR2631FTJ
BOSCH PBH 2800 RE
METABO UHEV 2860-2 Quick
RYOBI RSDS800-K
AEG KH 24 IXE

Einhell TE-RH 32 4F
Slagkraft: 5 Joule
Effekt: 1.250 watt
Pris: 1.500 kr

Makita HR2631FTJ
Slagkraft: 2,4 Joule
Effekt: 800 watt
Pris: 2.300 kr

Bosch PBH 2800 RE
Slagkraft: 2,6 Joule
Effekt: 720 watt
Pris: 2.000 kr

Metabo UHEV 2860-2 Quick
Slagkraft: 3,4 Joule
Effekt: 1.100 watt
Pris: 2.800 kr

Ryobi RSDS800-K
Slagkraft: 3 Joule
Effekt: 800 watt
Pris: 1.700 kr

AEG KH 24 IXE
Slagkraft: 2,4 Joule
Effekt: 800 watt
Pris: 2.000 kr
Borrhammare med sladd
En bra borrskruvdragare kan klara de allra flesta borrutmaningar i hemmet – men inte dem i betong. Då är det bara borrhammaren som gäller. För medan den vanliga slagborrmaskinen levererar omkring 30.000 små slag i minuten, så kan borrhammaren klara sig med 4.000-5.000 rejäla slag, som det ligger betydligt mer kraft bakom.
Effektivt fäste
En stor del av borrhammarens hemlighet ligger i det speciella fästet SDS+. Det gör att maskinen kan hålla fast i borret som ändå kan röra sig några millimeter in och ut från maskinen. På så sätt överförs mer energi till borret, som inte hålls tillbaka av maskinen.
Dyrast är bäst
De sex deltagarna kostar mellan 1.500 och 2.800 kronor. Det är ofta så att pris och kvalitet hänger ihop, och man får säga att så är fallet här också. Testvinnaren är den dyraste och maskinen som vi utnämner till “Bra köp” är den billigaste och hamnar på en total andraplats. Testvinnaren står dock i en klass för sig, och vi är generellt sett mycket imponerade av hur mycket maskin du kan få för pengarna – i varje fall om du väljer rätt maskin.
Så här testar vi
Det är stora skillnader på styrkan hos de sex deltagarna. Exakt hur stora har vi mätt genom att borra i ett betongblock. Ju starkare maskin, desto snabbare kan den borra.
De kraftfulla maskinerna är gjorda för att klarar av krävande uppgifter, som snabbt sätter sina spår om kvaliteten inte är bra.
De hårda uppgifterna ställer också stora krav på ergonomin, som vi har bedömt under hela vårt arbete.
Funktionerna är inte många, men de som finns är avgörande för hur allsidiga maskinerna är – särskilt när det borras i annat än betong.

BETYG
Det samlade betyget är ett viktat genomsnitt av de här fyra delarna: styrka, kvalitet, ergonomi och funktioner.

STYRKA
Vi har borrat fem gånger i ett betongblock med 6 och 10 mm borr. Vi har angett det mittersta resultatet (medianen).

KVALITET
Kvaliteten på de rörliga delarna som knappar och kopplingar och maskinerna generellt bedöms.

ERGONOMI
Vi bedömer hur behagliga maskinerna är att arbeta med. Här är vikt, balans och storlek avgörande.

FUNKTIONER
Vi testar och bedömer maskinernas funktioner – t ex om borrchucken går att byta och om det finns förval för slag och hastighet.
Resultaten

Metabo UHEV 2860-2 Quick
2.800 kronor
EINHELL TE-RH 32 4F
1.500 kronor
Makita HR2631FTJ
2.300 kronor
Bosch PBH 2800 RE
2.000 kronor
Ryobi RSDS800-K
1.700 kronor
AEG KH 24 IXE
2.000 kronor
Testvinnare
Bara en klass bättre
Metabo UHEV 2860-2 Quick
Även om flera av konkurrenterna är ganska välgjorda, så är testvinnaren bara i en annan klass. Ergonomi och kvalitet är på topp, och den är fullspäckad med läckra detaljer.
Prislappen säger 2.800 kronor, men borrhammaren från Metabo beter sig och presterar som betydligt dyrare maskiner. Förutom mejsling och hammarborrning är det den enda deltagaren med två växlar för vanlig borrning i t ex trä och metall. När det ska borras i sten gör ett vred överst det enkelt att förinställda val för varvtal och slag, om du t ex borrar i tegel eller betong.
Testvinnaren är på det hela taget väldigt allsidig för att vara en borrhammare. Och det understryks av möjligheten att byta borrchuck. Med maskinen följer nämligen en självspännande borrchuck, så att borrhammaren också kan användas med vanliga rundskaftsborr.
Ergonomi och kvalitet på topp
Tillsammans med Makitan, som är testets andra proffsmaskin, märks det tydligt att maskinen från Metabo är gjord för den kräsne hantverkaren, som ska kunna arbeta med maskinen i många timmar varje dag. Det kommer till uttryck i en kvalitet och ergonomi som är helt på topp – och en hårsmån bättre än Makita-maskinen.
Balansen är perfekt, funktionsväljaren sitter väl skyddad på maskinens undersida och motorn är skyddad mot damm.

Förstärkningen avlastar effektivt sladden som samtidigt skyddas mot skarpa brott där sladden kommer ut ur maskinen.

Sjustegs förval av slag och hastighet gör det möjligt att ställa in maskinen beroende på om du t ex borrar i hård betong eller mjukare tegel.

För borrning utan slag har Metabo två växlar, så att maskinen kan ställas in för snabb borrning i mjuka material och långsamt i mer krävande material.
Bra köp
Imponerande power
Einhell TE-RH 32 4F upplevs som betydligt dyrare än vad prislappen säger. Den sex kilo tunga pjäsen levererar nämligen testets högsta prestanda med en slagkraft på 5 joule och en effekt på 1.250 watt. Det är därför inte heller överraskande att den levererade det bästa resultatet i styrketestet.
Trots tyngden får ergonomin godkänt, eftersom maskinen är förhållandevis kompakt och har bra balans. Kvalitetsmässigt tillhör Einhell de bättre. Borrchucken och motorn verkar solida, och vibrationsdämpningen i handtaget fungerar väldigt bra. Vi tvekar därför inte att utse Einhell till ett bra köp.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.