Detta test är från 2015 – se vårt senaste test här:

Detta test är från 2015 – se vårt senaste test här:

Test av 18 V borrskruvdragare

Vi har till detta test av populära borrskruvdragare valt att kika närmare på 18-voltsmaskiner som har prissatts så att man har råd att köpa dem. De ligger inte långt från proffsmaskiner när det gäller prestanda, men är billigare.

De tolv maskiner som vi har testat påminner mycket om varandra och har i stort sett samma utseende, så vi har letat efter skillnader mellan dem. Vi har undersökt vilka maskiner som ligger bra i handen, som är lättskötta och som dessutom är starka. Det tycker vi också att vi lyckades med, vilket framgår av testresultaten på följande sidor. Priserna ligger i stort sett på rätt sida av 2000 kr som vi tycker är en förnuftig gräns när det gäller ett av de mest använda verktygen i våra verktygslådor.

Priserna avser maskin, laddare och två batterier. Du kan nog hitta flera av dem billigare, men kolla hur många batterier som ingår och vilken kapacitet de har. Kolla också laddaren. För ett lågt pris innebär ofta en långsam laddare och små batterier.

DE HÄR HAR VI TESTET

? HITACHI DS 18 DJL ? MAKITA DDF 456 RYJ ? DEWALT DCD 771 C2 ? BOSCH PSR 18 LI-2 ? METABO BS 18 QUICK ? AEG BS18 G2 LI-152C ? SKIL MASTERS 2899 MA ? RYOBI RCD 18022L ? STANLEY FATMAX FMC 600 D2 ? BLACK+DECKER ASD 184 KB AUTOSENSE ? WORX WX 166.3 ? COTECH LXC DD 18

Viktigt att tänka på när du väljer borrskruvdragare

  • Batteriet ska lätt kunna sättas på och tas loss. Det ska också vara möjligt att på ett eller annat sätt se hur laddat det är. Det ska också vara möjligt att köpa nya batterier när de gamla inte längre fungerar.
  • Handtaget ska vara utformat för att ligga bra i handen och det ska vara försett med halksäker beläggning där man håller. Balansen är mycket viktig för är den dålig får du snabbt ont i handleden eller armen.
  • Strömbrytaren ska sitta så att du lätt kan nå den med pek- eller långfingret. Eftersom den också fungerar som gaspedal ska den vara så känslig att du lätt kan justera varvtalet.
  • Omkopplaren mellan höger- och vänstervarv ska sitta lätt tillgänglig. Det är enklast om den är en knapp som man flyttar med tummen.
  • Växel. De flesta borrskruvdragare har två växlar. Krypväxeln (ettan) är avsedd för grova skruvar i hårda material. Tvåans växel ger högre varvtal och används vid borrning.
  • Momentväljaren kan i regel ställas in på 15–20 steg. Kolla att det är lätt att byta steg, också när du har arbetshandskar på dig. Om du har möjlighet att prova maskinen, så testa i affären genom att skruva.
  • Snabbchuck gör det otroligt lätt att byta mellan borr och bits. Den drar dock inte runt borrskaftet så du måste hålla emot med handen medan du låter maskinen arbeta. Kolla om det är lätt att dra åt och lossa chucken och om du får grepp om den. Kolla också att den håller fast borr och bits i ett starkt grepp.
  • Led-lampa. Det är nödvändigt att du ser var du borrar och skruvar så därför är en led-lampa en bra lösning. Men kolla i affären med borr eller bits i maskinen hur ljuset är. Lyser lampan som den ska eller skuggar maskinen för ljuset?