Ett av de tester vi utsatte borrskruvdragarna för var att kolla hur många skruvar de klarade att skruva in innan batteriet tog slut. Se hur DeWalt klarade sig här.

Detta test är från 2015 – se vårt senaste test här: Test av 10,8 V borrskruvdragare

För endast några år sedan ansågs 18-volts skruvdragare vara verktyg för yrkeshantverkare medan gör-det-självare använde 10,8-voltsmaskiner, som oftast var lite för svaga för flera av uppgifterna.

Men utvecklingen har gått snabbt och i dag kan man köpa 10,8-volts skruvdragare som med lätthet utkonkurrerar de gamla modellerna med 18-voltsbatteri. Kombinationen styrka, låg vikt och behändig storlek har gjort 10,8-voltsmaskinerna oerhört populära. När du till exempel sätter ihop möbler eller arbetar stående på en stege, så är det praktiskt med en liten behändig maskin som också är lätt.

De modeller vi har testat ligger prismässigt rätt nära varandra och generellt erbjuder de i stort sett samma funktioner. Men som du kan se av testresultatet är det trots allt ett par markanta avvikelser, både när det gäller betyg och pris. Det var inte så svårt att finna en vinnare, men det var en smula knepigare att utse en maskin till ”bra köp”.

DESSA TESTADES

? STANLEY FMC 010 LB ? AEG BS 12 C2 LI-202 C ? METABO POWERMAX BS BASIC ? MILWAUKEE M12 BDD LI-202 C ? BLACK+DECKER EGBL 108 KB ? RYOBI R12 DD-L 13 S ? DEWALT DCD 710 D2 ? BOSCH PSR 10,8 LI-2

Maskinernas styrka testades bland annat med centrumborr som drogs in i en tjock regel.

Ladda ned hela artikeln och se hur maskinerna klarar sig i vårt test.

VIKTIGT NÄR DU VÄLJER BORRSKRUVDRAGARE

  • Snabbchuck. Det ska självklart vara möjligt att byta borr eller bitshållare i en borrskruvdragare utan att behöva använda verktyg. Några maskiner har spindellås så att chucken kan tas loss utan verktyg.
  • Växel. Satsa på en maskin med två växlar. Då har du en krypväxel med låga varvtal för skruvning och en växel med höga varvtal för borrning (som inte tål mycket motstånd).
  • Clips för bälte är förstås inte nödvändigt men det är praktiskt om du till exempel står på en stege och måste lägga ifrån dig maskinen.
  • Momentväljare. Du ska ha minst 10 lägen att välja bland, helst 20, och det ska vara tydlig skillnad mellan dem för att du ska kunna styra hur hårt du drar i skruvarna. Det ska vara möjligt att skruva så långsamt och försiktigt att vare sig materialet eller spåret i skruven skadas när du drar i den allra sista millimetern.
  • Varvriktning. Det ska vara lätt att ändra varvriktning utan att du tvingas byta grepp.
  • Batteri och laddningsindikator. Kolla att det är lätt att ta loss och sätta tillbaka batteriet. Välj helst en maskin som har en indikator för hur mycket ström som finns kvar i batteriet för att inte överraskas av ett dött batteri mitt under jobbet.
  • Handtaget ska passa till handen och ha mjuk, halksäker beläggning. Kolla också maskinens balans.
  • Avtryckaren (strömbrytaren) är den knapp som maskinen startas med och som du gasar med. Kolla i affären hur lätt varvtalet justeras.
  • Lampa. Ljuset är viktigt men kolla att skenet från lampan hamnar där du borrar/skruvar. Se också efter att maskinen inte skuggar för ljuset. Välj gärna en maskin där ljuset tänds redan när du rör avtryckaren.