Vi har hittat de borrskruvdragare som har stått i en klass för sig 2015 och förtjänat titeln årets bästa batteridrivna verktyg. Här ser du hela listan.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av 18 V borrskruvdragare

Bosch IXO

Bosch IXOSuccén talar för sig själv. Nu har det sålts mer än 14 miljoner exemplar av Bosch Ixo över hela världen.

Den femte generationen kan laddas via usb-kabel och det finns två olika led-lampor att välja mellan.

Prisbild: Prisbild: 500 kr. - www.bosch.se

Skil Master 2899 MA

Skil Master 2899 MADenna robusta och starka maskin från Skil fick titeln ”Bra Köp” i årets stora test.

Den har ett vridmoment på hela 65 Nm. En riktig hantverkarmaskin men med ett attraktivt pris.

Set til 1099 kr. - www.skil.se

Spit 218 Lithium Speed 55

Spit 218 Lithium Speed 55Det finns inget bättre än gipsskruvmaskin när man ska sätta upp många gipsskivor. Nu finns den också med batteri.

Spits senaste modell väger endast 2 kg, använder 18 V-batteri på 4,2 Ah och hanterar både bandade och lösa skruvar.

Prisbild: 10000 kr. - www.spit.se

Black+Decker ASD18

Black+Decker ASD18

Med den smarta funktionen ”auto-sense” skiljer sig Black+Deckers senaste skruvdragare från alla andra modeller. Den välkända kransen för justering av momentet har tagits bort och en inbyggd elektronik ser i stället till att minska kraften när skruvskallen går in i arbetsstycket.

Under vårt test fungerade tekniken perfekt även om vi bytte mellan små och stora skruvar. Vill du försänka skruven lite till håller du bara in strömbrytaren för då vrids skruven ett kvarts varv i sänder.

Prisbild: 1500 kr. - www.blackdecker.se

Bosch GSR18 V-EC FC2

Bosch GSR18 V-EC FC2FlexiClick kallar Bosch det nya systemet för borrning och skruvning. Maskinen levereras med fyra olika tillsatser inklusive den unika borrhammartillsatsen.

Med den monterad på skruvdragaren får du en SDS-plus borrhammare med en slagkraft på 1 joule. Batteri ingår.

Prisbild: 6200 kr. - www.bosch.se

Milwaukee M12 CH

Milwaukee M12 CHFör endast ett par år sedan var en borrhammare en stor, tung och rätt klumpig maskin. I dag kan du köpa en som väger under 2 kg och har 12-voltsbatteri som denna läckra, kompakta och mycket effektiva Milwaukee.

Under vårt test pressade vi maskinen genom att borra 5 cm djupa hål i granit med 8 mm hammarborr. Efter 20 borrhål och 20 minuter fanns det fortfarande 50 % energi kvar i 4,0 Ah-batteriet.

Prisbild: 3500 kr. - www.Milwaukeetool.se

Stanley Fatmax FMC010LB

Stanley Fatmax FMCO10LBStanley Fatmax har blivit känt som handverktyg av hög klass och nu har företaget även presenterat ett antal läckra batteridrivna verktyg med attraktiva priser.

Ett bra exempel är den lilla men mycket starka 10,8- volts borrskruvdragaren. Den är endast 19 cm och ger ett vridmoment på 27 Nm. Chucken klarar 10 mm skaft och motorn är tvåväxlad med varvtal upp till 1200 v/min. Maximal borrkapacitet är 25 mm i trä.

Prisbild: 1400 kr. - www.stanleyworks.se

Ett batteri passar alla maskiner

Konceptet med ett batteri som kan flyttas mellan olika maskiner med samma spänning har verkligen slagit sig fast. Samtliga ledande tillverkare av elverktyg har i dag stora serier som kan använda samma batteri. Fördelarna för både tillverkare och konsumenter är uppenbara. För tillverkarna gäller det att hålla fast i kunderna och det gör de om de redan har ett batteri som kan användas i nya maskiner. För oss användare betyder lösningen att vi kan köpa billigare maskiner. Ofta är batteriet den dyraste delen av en maskin och kan man i stället köpa maskinen utan batteri som solo-modell, så blir den mycket billigare. Inte nog med det: i dag får man mycket mer för pengarna. Medaljens baksida kan vara att batterierna utvecklas så snabbt, att det 18 V-batteri på 1,5 Ah man köpte förra året i dag verkar klent och gammaldags.

Är du prenumerant? Kolla in årets verktyg

Som prenumerant på tidningen kan du hämta hela översikten över årets verktyg direkt, och vips! – så är önskelistan klar!

Är du inte prenumerant kan du snabbt bli det här för bara 19 kronor. Du får ditt prenumerationsnummer direkt, så att du kan upprätta en profil och få tillgång till HELA Gör Det Själv.