Borrhammare i lättviktsklassen

Borrhammaren har alltid varit ett stort, tungt, lite klumpigt och dyrt verktyg. Men inte längre. Worx nya maskin är framtiden.

Worx batteridrivna borrhammare har chuck för SDS-plus borr. Man kan välja mellan hammar-, slag- och vanlig borrfunktion.

En perfekt borrhammare för hål i betong

Worx nya batteridrivna borrhammare WX 390 skriver in sig i lättviktsklassen och inte nog med det: den lägger sig också i den ekonomiska lättviktsklassen med ett förnuftigt pris.

Maskinen är absolut ett verktyg du ska kika närmare på om du ofta borrar i betong. För det är just i betong som borrhammaren är ett par snäpp bättre än slagborrmaskinen. Den senare blir snabbt trött och sliten av det hårda arbetet.

VI TESTAR: Borrhammare test

WX 390 väger 1,5 kg och ha ren slagenergi på 1,2 joule (J). Det är hyfsat högt och vi vet av erfarenhet att slagenergin är en utmärkt beskrivning av en borrmaskins effekt även om man måste värdera maskinen efter fler parametrar. Antal slag per minut och varvtal har nämligen också betydelse. Men i vårt lilla test med en 8 mm borr motsvarar maskinen våra krav – trots att varvtalet inte är högre än 900 varv per minut.

LÄS OCKSÅ: När ska jag använda betongborr?

Borrhammare med bra batteritid kan stå själv

Enligt bruksanvisningen klarar maskinen 13 mm borr, och visst lan man sätta fast ett sådant. Men 8 mm passar bättre till en så lätt maskin som denna och som hemmafixare är det sällan man behöver borra grövre hål än 8 mm. Och det klarar den som sagt utmärkt. När man borrat klart kan man ställa ifrån sig maskinen på dess fot. Det är smart.

Maskinen levereras med ett 2,0 Ah-batteri och det ger tillräckligt lång arbetstid. Men ett extra batteri är alltid välkommet eftersom laddningstiden är cirka en timme. Slagfunktionen kan stängas av och det medföljer en standardchuck för vanliga borr. Borrhammaren har inbyggd led-lampa som dock ger ett rätt svagt sken.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt borrhammare

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Borrmaskin