Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sladdrig pelarborr

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Power Craft pelarborrmaskin har inte den precision man önskar.

Pelarborrmaskinen är kraftfull, men saknar precision.

Pelarborrmaskinen är ett verktyg som används när man vill vara säker på att precisionen är den bästa, framför allt när man borrar i metall – men förstås också vid borrning i trä. Det ställer stora krav på konstruktionen. Men Power Crafts modell 69094 kan tyvärr inte uppfylla kraven till fullo.

Pelarborrmaskin utan precision

Exakt borrning förutsätter att chucken är väl balanserad och att borren snurrar runt sitt centrum. Det märktes emellertid tydligt att den inte gör det, när vi testade med en 7 mm metallborr.

Utväxlingen mellan motor och chuck består av remmar och remskivor och det orsakar en del vibrationer i maskinen och de skulle man nog ha sluppit om man hade valt en bättre (och säkert också dyrare) växellåda. Vi kunde också höra en del missljud under borrningen. De kan ha kommit från glapp i lagren eller från en skev chuck (eftersom borren inte roterade korrekt).

Pelarborren är klumpig

Maskinen har chuck för 13 mm skaft och varvtalet kan justeras mellan 580 och 2650 varv/min. För att ändra varvtal måste man flytta remmarna på skivorna och för att kunna göra det måste man lossa kåpan upptill. Till det krävs verktyg och det resulterar i lösa skruvar – en klumpig lösning.

För att hålla fast arbetsstycket på borrbordet eller det flyttbara bordet krävs ett skruvstycke eller andra fästen, men varken fästen eller skruvstycke ingår i paketet så de måste köpas separat.

Chucken kan sänkas maximalt 50 mm och eftersom motorn (på 350 watt) sitter fast upptill och inte kan glida ner längs stången, så kan det undre bordet inte användas så mycket. Vårt intryck av pelarborrmaskinen är att det är en billig importerad modell och att du inte ska ställa stora krav på precision när du använder den.

LÄS OCKSÅ: Här kan du hitta vår pelarborrmaskin test

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka