Borrhammare har i alla tider varit ganska stora, klumpiga och för det mesta ohanterliga maskiner. Och de har alltid varit överdimensionerade för mindre uppgifter. Så är det inte längre och det är Milwaukee M12 CH borrhammare ett utmärkt bevis på. Den väger endast 1,9 kg och är lätthanterad. Men även om vikten gått ned så har det inte påverkat styrkan. Den är urstark.

Maskinens primära arbetsområde är 6–10 mm hål och den bör inte användas till grövre hål än 13 mm. Den är med andra ord gjord för de mindre jobben på bygget. Dem löser den helt suveränt och den arbetar på utan att tappa pusten.

Vi testade maskinen genom att borra 5 cm djupa hål i en granitsten med 8 mm hammarborr. Efter 20 borrhål och lika många minuter var det halv tank kvar i batteriet på 4 Ah. Imponerande!

VI TESTAR: Borrhammare test

Borrhammare med kolborstlös motor

Fyra lysande dioder talar om hur mycket kraft som finns kvar i batteriet. En full laddning av tomt batteri tar cirka 80 minuter och med två medföljande batterier tvingas man nästan aldrig ta paus för laddning. Motorn är kolborstlös och har därför kunnat göras mindre. Och det fina i kråksången är att maskinen får mer kraft och moment ur batteriet än om den hade haft kolmotor.

Det är lätt att byta borr i SDS-chucken och led-lampor ger utmärkt ljus där man borrar.

Handtaget är stort och rymligt och försett med mjuk, halksäker beläggning. Med ett vred kopplar man lätt om mellan hammarborrning och vanlig borrning. Tydliga symboler visar vad man väljer. Milwaukee M12 CH levereras i slagtålig väska med snabbladdare och två 12-volts 4,0 Ahbatterier för cirka 3600 kr. Batterierna kan användas i ett 50-tal andra 12-volts Milwaukee-verktyg.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt borrhammare

MILWAUKEE M12 CH BORRHAMMARE

5/5

Vi ger den kompakta och inte minst starka och lilla borrhammaren alla fem stjärnorna. Den är suverän på att borra i betong.

Pris: 3600 kr.

+

Låg vikt och lätthanterad. Bra info om laddningen. Led-lampa. Hammarfunktionen kan lätt kopplas bort så man får en borrskruvdragare.

÷

Det finns ingen plats för hand nummer två när det blir nödvändigt att hålla maskinen med två händer.