Test af borehammer

Vi tester borehammerens hastighed med bor på 6 og 12 mm.

En vanlig slagborrmaskin är utmärkt till att borra hål i tegel. Men i betong får den ofta ge upp. Det beror på att den roterar omkring hela 3 000 gånger och gör ca 40 000 pyttesmå slag varje minut.

Borrhammaren går lite långsammare. I gengäld är slagen mycket mer kraftfulla. Den är mer kraftfull bland annat på grund av den smarta SDS-fattningen. Den håller nämligen fast borret ordentligt, men ger det samtidigt möjlighet att röra sig fritt några millimeter ut och in.

Tung och full av kraft

Ingen av maskinerna i testet hade problem med den hårda betongen. Men som väntat påverkade maskinernas vikt, hur fort det gick. Tunga maskiner är ofta mer effektiva – helt enkelt för att vikten lägger mer kraft bakom slagen. Just därför blev vi överraskade av testets lättaste maskin som slog flera av de tyngre maskinerna.

Så har vi testat borrhammare

I vårt test är den viktigaste parametern hastigheten. Vi testade den genom att borra hål med både 6 och 12 mm-borr i betongblock.

En stor och stark motor kan lätt öka vikten. I slutändan går det därför ut över dig, din rygg och dina armar. De sju maskinerna i testet skulle därför naturligtvis genomgå vikt-testet. Det är delvis möjligt att kompensera för en hög vikt med en bra viktfördelning. Det är också möjligt att t.ex. justera handtagen. Därför har vi även jämfört och bedömt ergonomin.

Till slut tittade vi på det tillbehör som följde med de sju maskinerna.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt borrhammare

Oberoende test

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar. De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av i denna artikeln.

Letar du efter en borrhammare på batteri? Här hittar du vårt nya test av borrhammare på batteri.

Vi har testat de här 7 borrhammare med sladd

  • MAKITA HR2470
  • BOSCH PBH 2500 RE
  • STANLEY FME1250K
  • RYOBI RSDS600-K
  • BOSCH GBH 2-26 F
  • DEWALT D25033K
  • METABO KHE 2444

LADDA NER HELA TESTET och se vilken borrhammare som blev den stora vinnaren.