Borrhammare test: Vi testar 8 batteridrivna borrhammare i vårt borrhammare test

Detta test är från 2018 – se vårt senaste test här: Test av borrhammare

Batteri-borrhammaren är faktiskt en 3-i-1-maskin. De flesta modellerna kan nämligen också användas som vanlig borrmaskin med eller utan slag – och även som skruvdragare. Men det är hammarfunktionen som är intressant, då det är den som gör att du kan borra i hårda material som betong och stål. Det krävs dock en massa kraft i motor och batteri för att kunna borra i de hårda materialen.

Vårt test av borrhammare visar att de nyaste batterimodellerna över lag är riktigt bra. Men om du ska använda dem till större byggprojekt kommer en maskin med för lite kraft göra arbetet svårt och tidskrävande.

Här såg vi en tydlig skillnad mellan billiga och dyra borrhammare. För runt 1.500 kronor kan du få en rejäl allroundmaskin. De flesta levereras utan batteri och laddare.

Borrhammare test: Så har vi testat borrhammare

Alla maskiner är testade med 10 mm borr i betong i ett djup på 15-20 centimeter för att se om de orkar hela vägen.

Vi har testat hur lätt det är att byta mellan borr för hammarfunktion (pneumatisk) och vanliga borr som ska användas med extern chuck. Här kan det vara stora skillnader – inte minst på hur besvärligt det är att byta.

De övriga borrfunktionerna, med och utan slag, testas också i olika material som trä och tegel.

Är maskinen tung att arbeta med – sär skilt framtill – och vibrerar den så mycket att den känns ansträngande att arbeta med en hel dag? Vi har testat om grepp och stödhandtag ger bra grepp om maskinen – även med svettiga händer.

Vi har testat dessa 8 borrhammare

  • AEG BBH 18-0
  • MAKITA DHR165Z
  • WORX WX390
  • METABO KHA 18 LTX
  • RYOBI R18SDS-0
  • MILWAUKEE M18 CHPX-0
  • DEWALT DCH133M1
  • BOSCH UNEO MAXX 18 V

HÄMTA HELA TESTET och se vilken borrhammare som lyckades bäst.

VIGTIGE DETALJER NÅR DU VÆLGER AKKU-BOREHAMMER
DJUPSTOPP: För rawlpluggar är det en viktig funktion som inte ska underskattas när du köper en borrhammare.
CHUCK: Då en borrhammare oftast använder pneumatisk borr (system som använder komprimerad luft), ska du försäkra dig om att det också följer med en ”vanlig” chuck med maskinen.
FRAM-/TILLBAKADRIFT: Skjuts från sida till sida och låser i mittposition. Det ska vara lätt att växla när du håller maskinen.
ON-/OFFKNAPP: Brytaren ska vara lätt att aktivera och styra när du använder den till att reglera hastigheten.
VARV OCH SLAG: Vredet ska kunna växla mellan hammarfunktion och vanlig borrfunktion. Det är viktigt att det är tillräckligt med energi i slagen när det borras i t.ex. betong och andra mycket hårda material. Se till att maskinen kan köras i olika hastigheter.
HANDTAG: Det ska finnas plats för att få ett bra grepp om borrhammaren, även med arbetshandskar på. Vissa handtag har inbyggd vibrationsdämpare.
STÖDHANDTAG: Det är skönt med ett stödhandtag som gör det lätt att hålla maskinen i rätt vinkel mot väggen. Om maskinen inte har ett sådant ska det vara möjligt att få ett bra grepp i fronten.
VOLT OCH AMPERE: Ju fler amperetimmar (Ah), desto längre tid har maskinen ström. Der bör finnas en indikator på batteriet eller maskinen som visar strömnivån.
PRIS UTAN BATTERI/LADDARE: Maskinerna i testet är utan batteri och laddare (utom en). Det är bra om du redan äger verktyg i samma batteriserie. Annars kan det lätt kosta 1.000 kr. extra, eller mer.