Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Borrmaskin

Här hittar du vägledning och guider för borrmaskinen och dess tillbehör.

Den oumbärliga borrmaskinen

För många gör-det-självare är borrmaskinen ett oumbärligt verktyg och en självklarhet i verktygssamlingen. För även om de moderna kombinerade borr- och skruvdragarna är så starka att de klarar en del av de mer krävande utmaningarna, så är det fortfarande en bit kvar tills du får samma kraft som i en renodlad borrmaskin.

Borrmaskiner med chuck

De flesta borrmaskiner har en chuck. Borret fästs genom att vrida borrpatronen, så tre eller fyra klor skjuts fram och griper tag om borret. Mängden av olika borr som passar i chucken är nästan oändlig. Det kan vara en fördel att välja en borrmaskin med slagfunktion. Den gör det nämligen mycket lättare att borra i murverk.

Stor guide till borrmaskiner med slagfunktion

Är du intresserad av en slagborrmaskin? Då kan du klicka här och läsa vår stora guide om slagborrmaskiner: SLAGBORRMASKIN: Stor guide till slagborrmaskiner.

Borrmaskin till betong

Ska du borra i hård betong kan det vara lite av en utmaning med en vanligt borrmaskin med chuck. Orsaken är att slagfunktionen ofta är för svag i denna typ av maskiner. Chucken kan nämligen inte hålla fast borret, om slaget blir för kraftfullt. Därför kan du med fördel välja en borrmaskin med SDS-chuck. Dessa maskiner kallas ofta för borrhammare. Så väljer du rätt borrhammare

Borrmaskiner med SDS-chuck

I motsats till den vanliga chucken, så spänns inte borret fast i en borrmaskin med SDS-chuck. Det klickas fast. Borret är försett med spår, som borrmaskinen griper tag i. Borret kan röra sig någon millimeter in och ut i borrpatronen, men kan inte vrida sig utan att borrpatronen också roterar. Det betyder, att borrmaskinen kan överföra en mängd slagenergi från maskinen till materialet som det borras i, utan att SDS-chucken tappar greppet om borret. Den stora fördelen med SDS-chucken är därför att slagfunktionen i borrmaskinen kan bli mycket kraftigare.

SDS-chuck till stenvägg

En borrmaskin med SDS-chuck är gjord för att borra i olika slags hårda material som tegel, betong, lättbetong och sten. Därför är det bara betongborr, som kan köpas till dessa maskiner. Det är dock möjligt att köpa en adapter från SDS-chuck till vanlig chuck.

Borrmaskinen som mejsel

Har du en borrmaskin med SDS-chuck, är det på en del maskiner möjligt att stänga av rotationen i borrpatronen, medan slagfunktionen bibehålls. Det gör att den med rätt tillbehör kan användas för att mejsla med.

När en borrskruvdragare är tillräcklig

Har du inte användning för en renodlad borrmaskin finns det en rad borrskruvdragare, som klarar en del av uppgifterna. Vi har testat några av dessa maskiner och samlat resultaten här.

Vill du ha den bästa borrskruvdragaren? Då ska du klicka här och se vårt nya test av borrskruvdragare: Test av skruvdragare

De batteridrivna borrskruvdragarna blir hela tiden mindre, bättre och starkare. Här kan du hitta vårt nya test av 10,8 V borrskruvdragare med batterier, som klarar hemmets vanligaste borr- och skruvarbeten: Test av 10,8 Volt borrskruvdragare

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka