När vi i dag kan se att allt från muskulösa kap- och geringssågar till stora parkmaskiner dyker upp med batterier som strömkälla så är det en kulmination på en hittills imponerande utveckling.

Batterierna utvecklas med en enorm hastighet och samtidigt har motorerna förbättrats enormt för att kunna tillgodogöra sig energin från batterierna på ett effektivt sätt och omsätta den till styrka.

Det är framför allt de kolborstlösa motorerna som haft stor betydelse i kombination med den enorma kapacitetsökningen i batteriernas amperetimmar (Ah). Medan volt anger batteriets spänning talar antalet amperetimmar om för oss hur lång tid batteriet kan hålla spänningen. Bara under det senaste året har denna tid fördubblats och lite till.

För några år sedan var det vanligt med 1,5 Ah. I dag dräller det med batterier på 4,0 Ah och det finns dessutom flera med 5,0 och 6,0 Ah. Vi är med andra vittnen till en kapplöpning mellan de olika tillverkarna om batterikapacitet, men även andra aspekter tas med. Man ser på batteriets vikt, hur det kan laddas, hur mycket stryk det ska tåla och hur vattentätt det är. Som alltid är det batterier till proffsmaskiner som utvecklas först och mest. Men idéerna kommer också alla gör-det-självare till godo. För det brukar inte dröja länge förrän de smarta batterierna sitter i gds-maskiner. Det ser vi fram emot.