Om du som jag är galen i teknik, verktyg, gnistor, spån och maskiner som för oväsen så är posten som testredaktör på Gör Det Själv lite av ett drömjobb. Under ett år får jag möjligheten att leka med mer än 200 olika verktyg. Och jag bestämmer själv vilka maskiner vi ska testa. Därför har jag också en bra känsla för vad som händer, och åt vilket håll vinden blåser.

De senaste årens utveckling med maskiner, som krymper i storlek medan de fortsätter att lösa mer och mer krävande arbeten, fortsätter stadigt. Det syns bland annat i den superstarka minivinkelslipen, som liknar en leksak, men som utan problem kan mäta sig med ”fullvuxna” maskiner med sladd. Eller i batterimotorsågarna, som har krafter som bensinmodellerna, och som kan köras i flera timmar – men utan både oväsen och oönskad lukt.

Batterierna fortsätter att bli starkare, och gör att det idag är möjligt att tillverka bärbara och tysta maskiner, som för bara några år sedan var otänkbara. En sådan typ är årets absoluta vinnare, som du kan se här till höger.

I artikeln, som du kan ladda ner här på sidan, har jag samlat alla mina favoriter under året som gått, under kategorierna

  • “borra och skruva”
  • “såga”
  • “skära och slipa”
  • “i trädgården”.

Trevlig läsning.

Martin Mogensen,
Testredaktör på Gör Det Själv