Det är svårt att missa när hjullagren på personbilen går sönder. För då börjar det väsnas högt och irriterande i hela hytten – ju mer förstörda lagren blir, desto värre blir oljudet. Däremot kan det vara svårt att upptäcka när hjullagren i släpvagnen går sönder. Därför bör du undersöka dem med jämna mellanrum.

Det enklaste sättet att kolla upp hjullagren i släpvagnen är att lyfta upp släpet med en domkraft och försöka dra hjulen från sida till sida. Ett friskt hjullager ger inte efter en millimeter, så om du kan rubba hjulet fram och tillbaka beror det just på att hjullagret har gått sönder.

Konsekvensen av att köra med ett defekt hjullager blir att hjulet och hjulnavet till sist bryts av – och om det händer när du är ute och kör på vägen kan det sluta riktigt illa.

Hjullager till släpvagn

Ett nytt hjullager kan köpas på många olika ställen, både på byggvaruhus och på internet. Men du måste förstås veta vilken sorts hjullager och vilken storlek som passar till just din släpvagn.

Och kan du inte ta reda på det själv kan du alltid peta loss hjullagren från släpvagnen, dra av navet och ta med det till närmaste återförsäljare. Köper du ett nytt hjullager hos en mekaniker kanske du har tur och han trycker det på plats åt dig. Därför är det en bra idé att ta med hela hjulnavet (hjulnavet är det man skruvar fast fälgarna på).

Pris på hjullager till husvagn

Hur mycket ett nytt hjullager till din släpvagn kostar beror förstås på vilken typ det handlar om. Men väljer du att köpa ett vattentätt lager med mutter och låsring går det att hitta från 150 kronor och uppåt (beroende på typ och storlek).

I artikeln på den här sidan kan du se hur man byter hjullager på en släpvagn. Vi börjar från början med att visa hur du får loss hjulet från släpet och drar loss det motsträviga hjullagret. Du kan även läsa om vad du ska vara uppmärksam på när du monterar hjulet igen och hur du säkerställer att det nya hjullagret inte går sönder det ska tryckas på plats igen.