1. Kalk fäster inte på bilvax

Avkalkning bilvax

Bilvax får vattnet att rinna av så att kalken inte kan fästa.

Om vattnet är kalkrikt så bildas det lätt kalkavlagringar på väggarna runt dusch och badkar. Du kan slippa kalken genom att först polera väggen med färglös bilvax. Då rinner vattnet av och kalken kan inte fastna. Du ska inte behandla golvet för då blir det halt!

LÄS OCKSÅ: Ny epoxyfog håller duschen ren från smuts och mögel

2. Konsten att få rena fönster

Avkalkning fönster rutor ättika

Kalkrikt vatten kan orsaka fula ränder och fläckar på ett nytvättat fönster och därför borde man egentligen koka tvättvattnet först – men det blir lite för besvärligt. Det är enklare att tillsätta en skvätt ättika som binder kalken i vattnet. Och med ett par droppar diskmedel i tvättvattnet löses fett och ingrodd smuts lätt upp från rutorna.

3. Avkalkning av wc-stolen med disktablett

Avkalkning disktablett toalett

Disktabletter är effektiva mot kalk i toaletten.

Nästa gång du ska tvätta rent i wc-stolen bör du lägga en diskmaskinstablett i den och sedan hälla på en liter kokande vatten. Låt medlet verka ett par timmar innan du skurar rent med toalettborsten, för då försvinner både smuts och kalkringar. Om vattnet är mycket kalkrikt där du bor kan det vara nödvändigt att upprepa behandlingen ett par gånger.

STEG FÖR STEG: Byt ut toalettstolen

4. Inget stänk från kranen

Avkalkning vattenkran filter perlator

Nästan alla kranar är försedda med en så kallad perlator. Den blandar vattnet med luft så att strålen blir mjukare och då stänker det inte. Men så småningom samlas det kalk, rost och smuts i perlatorn och då fungerar den inte som den ska. Skruva loss den och låt den ligga ett par timmar i ättika.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Avkalkning: Så får du vattnet att strömma jämnt

5. Avkalkning av kakel och fogar med majsgröt

Avkalkning majsstärkelse

Gröten av majsmjöl och ättiksyra skall vara tjockflytande, innan man stryker den på kakel och fogar med en pensel.

Majsmjöl blandat med ättiksyra skall enligt ett gammalt husråd vara ett effektivt medel om man skall ta bort kalk från kakel och fogar i badrummet. Blanda majsmjölet med vatten och koka ihop det till ett segt och tjockflytande klister. Rör i gröten hela tiden tills den kokar. Tillsätt nu 32-procentig ättiksyra i en mängd så att blandningen fortfarande är tjockflytande. Man skall kunna stryka den på kakel och fogar och den skall sitta kvar i några timmar utan att rinna.

Bäst är att täcka lagret med hushållsfilm, så att majs-klistret inte stelnar. Då är det enkelt att spola av efteråt. Kalk, tvålrester och andra avlagringar löses upp av ättiksyran, och majsmjölet gör att syragröten sitter kvar på de lodräta väggarna. Det fungerar, men är lite besvärligt att hantera.

GUIDE: Byt ut silikonfogen

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Få Gör Det Självs stora trädgårdsbilaga och en borr-/skruvdragare för bara 89 kronor

Erbjudandet består av en borr-/skruvdragare, 2 nummer av Gör Det Själv och en trädgårdsbilaga, som innehåller instruktioner för några av våra mest populära uteprojekt.

Du får allt detta för bara 89 kronor + porto. Du sparar 457 kronor!

Ja tack, visa mig mer om det stora erbjudandet nu!