Bygg en bilvårdshörna

Om du vill se efter din bil, ska den dammsugas och rengöras regelbundet. Om du vill göra arbetet enkelt, bygg då ett skåp till de mest nödvändiga sakerna – nära uppfarten. Då har du allt nära till hands.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1.000 kronor
Bygg en bilvårdshörna

Dammsugaren passar perfekt underst i lådan. Slangen ligger överst och skötselprodukterna står på en hylla. Enkelt och smidigt.

Intro

Eftersom smutsigt tvålvatten från biltvätt inte får rinna ner i avloppet kan vi inte tvätta bilen hemma på uppfarten. Det måste göras i en tvätthall eller på särskilda platser.

Men dammsugning och invändig städning kan lyckligtvis fortfarande göras hemma. Då slipper du stå i kö till en dammsugare som inte heller alltid suger optimalt och du kan ta en paus när du vill. Om det ska vara enkelt så krävs det att du har de nödvändiga sakerna lättåtkomligt och inte behöver leta efter dammsugaren i grovköket, bilvax och rengöring i garaget osv.

Vi har byggt en praktisk låda med plats för allt – inklusive en dammsugare med en 6 m lång slang. Då är allt alltid redo när andan faller på.

Instruktion

01
Stommen 7 Steg

Konstruktionen är superenkel, en fyrkantig stomme som är ihopsatt av plywoodskivor där alla sidor skruvas samman.

Botten består av tre brädor och inuti finns en liten hylla för rengöring, vax, borstar mm.

Det är en bra idé att mäta din dammsugare innan du börjar bygga. Det måste finnas gott om plats så att dammsugaren är lätt att plocka upp. Var också medveten om att 6 meter slang tar mycket plats.

1

Alla delar sågas till i rätt storlek innan du börjar montera den övre och undre ramen. Borra med ett 5 mm borr genom sidoreglarna (C) och ner i tvärreglarna (B) så att de inte spricker när skruvarna dras åt.

2

Placera delarna på en plan yta och håll ihop med en tving medan skruvarna monteras - 2 st på var sida. Kontrollera att vinkeln är exakt 90 grader.

3

Hörnreglarna (A) skruvas fast på den ena ramen. Förborra igen och glöm inte att se till så att inte skruvarna stöter i de skruvar du redan har skruvat i.

4

Den andra ramen monteras. Ramen med de fyra hörnreglarna (A) läggs uppåt och sidoramen skruvas fast. Se till så att alla hörnen är vinkelräta.

5

Tre bottenbrädor (G) skruvas fast - varje bräda med två st 4 x 40 mm skruvar i bägge ändar. En distanskloss är praktisk så att avståndet mellan brädorna blir detsamma.

6

Nu ska hyllan monteras. Montera först de två klossarna (F) med 4 x 40 mm skruvar 33 cm från toppen. Skruva sedan fast hyllans framkant (E) på utsidan av klossarna. Det finns ett utrymme på 6,6 cm bakom hyllans framkant. Vill du ha mer utrymme måste klossen (F) vara tjockare än 21 mm.

7

Hyllans botten (D) monteras till sist. Den skruvas igenom hyllans framkant (E). Notera att botten inte går hela vägen i ena änden - detta ger plats för att ”hänga” tvättborsten.

02
Sidorna och locket 6 Steg

På utsidan av stommen spikas vattenfast plywood på som är målad med träskydd. Att den är vattenfast betyder bara att limmet inte är vattenlösligt. Trä är fortfarande trä och måste skyddas mot väder och vind.

Skivorna stabiliserar konstruktionen så om det finns en liten skevhet dras den på plats och hålls i vinkel när brädorna spikas fast.

Locket kan tillverkas av samma material men här använder vi formstabil formplywood som inte slår sig i fuktigt väder.

1

Stommen målas innan sidorna monteras. Här använder vi heltäckande träskydd. Måla 2-3 lager så håller det länge.

2

Lock och sidor målas med roller. Kanterna ska också skyddas med färg. De suger relativt mycket så var noga med att rolla dem väl.

3

Sidorna (H) och (J) monteras. De spikas ihop med 15 x 35 mm galvaniserade spikar. Sidorna kommer att förstärka och hålla stommen vinkelrät.

4

Efter montering målas sidorna igen. Måla en extra gång så att spikarna täcks. Använd ev bred maskeringstejp om du målar med två färger som här.

5

Locket monteras. De två delarna till locket (K) och (L) hålls samman av gångjärn som skruvas fast med 3,5 x 16 mm skruvar. Även här går det bra att förborra (3 mm borr), då skivan som locket sågas ut ur är hård.

6

Till sist monteras locket. Skruva fast det från insidan (och underifrån) upp genom den bakre tvärslån (B) med 5 x 60 mm skruvar. Nu är lådan redo att hängas på väggen.

03
Slangen 3 Steg

En vanlig dammsugarslang är ofta inte tillräckligt lång när bilen ska dammsugas. Här förlänger vi slangen till hela 6 meter. Då blir det lättare att krypa runt i bilen utan att hela tiden behöva flytta dammsugaren.

Dammsugarslang kan köpas som metervara online. Det enda du behöver göra är att flytta kopplingarna från den gamla slangen till den nya.

1

Kopplingarna skärs av från den gamla dammsugarslangen med en hobbykniv. Skär av 20-25 cm från kopplingen så att det finns något att fästa kopplingsstycket i.

2

Kopplingarna monteras på den nya slangen med ett avloppssrör som passar in i slangen. Monteringen hålls på plats med slangklämma.

3

Klart - nu ska bilen fixas. Denna enkla konstruktion är lätt att anpassa om du har behov av mer plats.

Material

45 x 45 mm regel:

 • 4 hörnreglar (A) à 56 cm
 • 4 tvärgående reglar (B) à 46 cm
 • 4 sidoregel (C) à 45 cm

21 x 45 mm regel:

 • 1 bottenhylla (D), 40 cm

21 x 95 mm bräda:

 • 1 hyllkant (E) à 55 cm
 • 2 distanskloss (F) à 4,5 cm
 • 3 bottenbrädor (G) à 55 cm

10 mm vattenfast plywood:

 • 2 sidor (H) à 50 x 60 cm
 • 2 sidor (J) à 40 x 60 cm

12 mm formplywood:

 • 1 lock (K), 58 x 42 cm
 • 1 lock (L), 58 x 7 cm

Dessutom:

 • 3,5 x 16, 4 x 40 og 5 x 60 mm skruvar
 • 15 x 35 mm galvaniserade spikar
 • 2 st. 32 mm avloppsrör, 10 cm
 • 4 klämband
 • 2 gångjärn
 • 6 m dammsugarslang
 • träskydd

Tidsförbrukning

1 dag (exklusive torktid).

Pris

Ca. 1.000 kr.

Svårighetsgrad

Detta projekt är enkelt, alla kan göra det.

Ritning

Multimedia

Video

Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

Rätt längd på spik och skruvar

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Vardag