Video
Lätt
Svår

När man ser på en vägg lägger man genast märke till om den är putsad, tapetserad eller klädd med panel. Men det är sällan man sänker blicken för att se hur sockellisterna ser ut. Men skulle du kasta en blick mot golvet och det då saknas socklar, så lägger du definitivt märke till det. Det gäller även om de är skadade eller har satts upp lite för fort. Vilket slarv, tänker du. För väggen är ju inte klar förrän sockellisterna är på plats, och det är en relativt överkomlig uppgift att lösa för de flesta.

Här sätter vi upp nya socklar där det en gång fanns en dubbeldörr, och där öppningen i väggen har täppts igen med gipsskivor. Socklarna ska förstås vara likadana som de, som redan sitter på resten av väggen, så att helhetsintrycket blir bra.

GÖR SÅ HÄR:

1. Mät noga så att du vet var sockeln ska kapas

Kapa den nya sockellisten i ena änden så att den precis passar ihop med den sockel som redan sitter på väggen. Kolla att listen har kapats vinkelrätt.

2. Sockeln på väggen kapas med en multicutter

Här hade den gamla sockeln sågats av snett och kanten var fransig. Vi sågade rent och snyggt med fintandat blad i multicuttern – ett perfekt verktyg till uppgifter som denna.

3. Sockeln sätts fast med monteringslim och en eller två dyckertar om det behövs

Kortändarna stryks med lim innan du sätter listen på plats. Den får gärna sitta lite stramt. Slå i så fall in listen med klubba och kloss.

4. Sätt ev. också upp en smyglist mot golvet

Mät upp för listen och fäst den med tunna dyckertar. Ge den en klick trälim i varje kortände. Det ser snyggast ut om smyglisternas skarvar sitter en bit ifrån skarvarna i sockellisten.

5. Lägg en tunn sträng akrylfogmassa mellan sockellist och vägg

Då får du en nästan osynlig övergång. Om du tycker att sockellisten bör målas, så gör det nu. Glöm inte skyddspapper på golvet och maskering mot väggen.