Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Strukturtapeter är från en annan tid. Nu ska de tas bort.

Strukturtapeter är från en annan tid. Nu ska de tas bort.

Få bort strukturtapet med tapetskrapa

En tapetskrapa är ditt viktigaste vapen i kampen mot motstridig strukturtapet. Börja med att skrapa hål i tapeten på flera ställen, och få in det skarpa järnet ordentligt under tapeten. Om det är svårt att få hål på tapeten finns det flera andra vapen du kan ta till, t.ex. spikrollern, som ruggar upp tapeten med sina spikar, så att du kan komma åt med tapetskrapan.

Få bort strukturtapet med tapetupplösare

Om tapeten sitter hårt är tapetupplösare nästa steg. Blanda tapetupplösare med vatten i en spruta, så att kan du genomfukta tapeten ordentligt och låta upplösaren tränga in. Sedan går det lätt att avlägsna strukturtapeten med tapetskrapan. Sitter strukturtapeten på gipsskivor ska du INTE använda denna metod, då den även löser upp pappen på gipsskivorna. Här får du klara dig med tapetskrapa och muskelkraft.

Slät vägg istället för tapet

När strukturtapeten är borta är det ofta lite småhål kvar som måste spacklas. Det gör du med det samma, även om det skulle sitta lite rester av tapetklister kvar på väggen. När hålen är lagade och spackelmassan är torr, kan du slipa hela väggen så att både lim och överflödig spackelmassa slipas bort. Sedan ska du rulla på vävlim och sätta upp glasfiberfilt, om du vill armera väggen och skapa en snygg, slät yta, som inte spricker.

Slät vägg på andra sätt

Du kan få få släta väggar utan glasfiberfilt. Bredspackling med t.ex. multiputs är en smidig metod, som ger en lite mer rustikt putsad vägg än vad glasfiberfilten gör. Rullspackel är också en möjlighet. Här rullar du spackelmassan på väggen och slätar ut efteråt.

LÄS OCKSÅ: Multiputs jämnar ut allt

I denna guide hjälper vi dig från gammal strukturtapet till slät, armerad vägg.