Putsade väggar

Få murerens 19 bedste råd og bliv ekspert i pudsede vægge.

Här nedan får du 3 av murarens 19 bästa tips. Ladda ner den fullständiga gör-det-självbeskrivningen och få murarens ALLA råd till putsade väggar.

1. Verktyg i rätt storlek

För små verktyg gör arbetet besvärligt och långsamt. Om du ska dra ut bruk på en stor yta bör du därför satsa på att använda en stor stålbräda.

Det kräver krafter att påföra ett tjockt skikt, så det är en fördel att använda två händer på brädan. Dra ut bruket i rikliga mängder och se till att det når ända in och kommer åt i botten på alla fördjupningar.

Putsade väggar

2. Putsa i cirklar

När ditt bruk har satt sig så mycket att du kan bearbeta det utan att trycka in det, slätar du ut ytan med filtbrädan. Brädans skumgummi ska vara så fuktigt att det inte suger till sig vattnet i bruket, men det får inte vara så blött att bindemedlet tvättas bort. Putsen arbetas in med lätta cirkelrörelser.

Arbeta inte in den för hårt – endast tillräckligt för att dra runt med det översta skiktet. Fortsätt tills ytan är jämn och använd hellre tid än kraft.

LÄS OCKSÅ: Så använder du putsbruk

Putsade väggar

3. Stötta hörn och kanter med en bräda

Genom att stötta hörnet med en stödbräda kan du undvika att trycka ut bruket runt samma hörn. Brädan hjälper dig dessutom att hålla reda på tjockleken och filtningen så att hörnet blir helt skarpt.

Spika eller skruva fast brädan tillfälligt. Där det går kan du nöja dig med att spänna fast brädan med ett par skruvtvingar.

Ska du putsa på båda sidor om hörnet får du arbeta på en sida åt gången. Låt bruket sätta sig innan du flyttar brädan till den andra sidan och upprepar proceduren.

Putsade väggar

Läs mer om putsning av vägg