1. För tunt färglager

– undviker du genom att ta tillräckligt mycket färg på pensel och rulle, har bra arbetsbelysning och målar ytan två gånger.

2. Ytan är inte slät och jämn

– det blir den inte om du har slarvet med det förberedande arbetet och inte förbehandlat underlaget inför målningen. Det är viktigt att reparera hål och sprickor så att underlaget blir jämnt och slätt. Du får också en ful yta om du upptäcker en ojämnhet i målningen och går tillbaka och försöker släta ut färgen.

Den är antagligen redan halvtorr, så att du bara förvärrar skadan om du försöker rätta till den nu. Vänta i stället tills ytan är helt torr, slipa den jämn och måla igen.

Här är det tydligt att underlaget inte var tillräckligt jämnt när man började måla.

3. Rinnande färg

– slipper du genom att inte ta för mycket färg på penseln. Det ska vara tillräckligt mycket, men inte för mycket.

Färgen har inte dragits ut ordentligt med rullen och det har uppstått en ful "korv" av överskottsfärg mitt på väggen.

4. Färgstänk på panelerna

– minskar du avsevärt om du inte tar i för hårt med rullen, utan målar med lugna rörelser. Målarrullen får inte heller vara indränkt i färg, det ska vara en lagom stor mängd färg som är jämnt fördelad. Och tänk på att ha en fuktig trasa till hands, så att du snabbt kan avlägsna eventuella stänk.

5. Färgbubblor i utåtvända hörn

– undviker du genom att vara uppmärksam på att måla på båda sidor av kanten i förväg, så att färgen blir jämnt fördelad på båda sidor av hörnet.

6. Målartejpen drar med sig färg

– slipper du om du tar bort tejpen medan färgen fortfarande är våt. Sitter tejpen för länge riskerar den att "bränna fast".

7. Färgen flagnar

– det gör den bara om underlaget inte har förberetts på rätt sätt, det vill säga tvättats med målartvätt, så att fett och smuts avlägsnats, eller om du har använt fel färg som inte är lämpad för underlaget. Det är till exempel viktigt att du använder färg avsedd för våtrum om du ska måla om badrummet och inte använder vanlig väggfärg.

8. Färg på golvet i andra rum

– du undviker att dra med dig färg till andra rum och täcker golvet med kraftigt papper eller filt, som suger upp färgklickar, till skillnad från plast – det ska du bara använda till att täcka över möbler.

9. Färgen har en annan struktur/färg vid kanter och i hörn

– det uppstår om du först har målat med pensel i hörnet och inte kommer in tillräckligt nära hörnet med rullen. Därför är det viktigt att du är noggrann med att föra in rullen så långt in över de kanter och hörn du först har målat med pensel. Du kan eventuellt använda en hörnrulle som är avsedd för inåtvända hörn.

10. Det blir sprickor längs tak och infattningar

– slipper du om du fogar med en övermålningsbar akrylfog runt kanterna innan du sätter i gång med att måla.

Sprickor runt kanten vid taket blir mycket tydliga på en nymålad yta, så se till att stänga dem med en övermålningsbar akrylfog innan du börjar måla.

Så målar du hela vardagsrummet

Vill du se hur du målar billigare, bättre och snyggare än målaren, så ska du läsa vidare i den här artikeln. Här guidar vi dig också till vilken färg du ska välja och vi har testat alla smarta målarredskap.

Ladda ned artikeln och se hur du kan måla bättre än målaren.