Måla väggar

Vi ger dig råd och vägleder dig så att du får bästa möjliga resultat när du ska måla dina väggar.

Spara pengar på att måla väggen

Det är dyrt att låta en målare måla väggen åt dig. Att måla väggar är relativt enkelt, och det är ett av de områden där du verkligen kan spara in pengar genom att göra det själv. Innan du börjar måla ska du så klart förbereda dig. Att måla en vägg är som sagt enkelt, men du måste välja rätt färg och göra ett förarbete på väggarna.

Att måla en vägg kräver rena ytor

Innan du målar väggarna ska de göras rena. När man målar en vägg är det nämligen oerhört viktigt att väggarna är rena och fria från fett. Annars fäster inte färgen ordentligt. Ta bort alla spindelväv, damm och smuts och tvätta väggarna med målartvätt.

Rätt färg till väggen

Ska man köpa den dyra färgen eller är den billiga tillräckligt bra till att måla väggen med? Detta diskuteras flitigt bland hemmafixare, även i flera forum på nätet. Gör det Själv har genom åren testat massor av väggfärg, och vår slutsats är att man får mer för pengarna med en dyr färg. Täckförmågan är bättre och den räcker längre.

LÄS OCKSÅ: 10 vanliga målningsfel – så undviker du dem

Vilken glans ska väggfärgen ha?

Färg finns i olika glans, och det är viktigt att tänka på vilken glans du väljer till din väggfärg. Ska väggarna vara helt matta ska du använda en färg med mindre glans än 10. Väggfärg till köket bör ha en hög glans, exempelvis glans 70, som är avtorkningsbar.

Du kan måla bättre än målare!

Det låter otroligt men det är faktiskt sant. Om du målar själv får du oftast ett bättre resultat än det målaren levererar. Det beror på att målaren har bråttom, eftersom denne ska hinna med så många kunder som möjligt, medan du istället kan ta dig tid att låta färgen torka noga innan du stryker på nästa lager. Det är inte svårt att måla väggarna, så länge du delar upp rummet i fält och målar “vått i vått”. Det är precis så yrkesfolket gör.

andra från Bonnier Publications