Gipsvägg

Det har blivit hål i gipsväggen. Vi visar hur du kan laga den.

Har du fått ett fult hål i din gipsvägg finns ingen anledning till förtvivlan. Du kan enkelt laga hålet själv, så att reparationen knappt går att se efteråt.

Du behöver två nästan lika stora hålsågar. Det skulle t.ex. kunna vara en hålsåg med en diameter på 57 mm och en på 60 mm.

Den minsta hålsågen används till att få bort det förstörda gipset, medan den lite större hålsågen används till att såga en propp att sätta i det borrade hålet i väggen. Genom att använda två olika sågar kompenserar du för det gips som sågas bort.

Du ska bara avlägsna väggens yttersta gipslager med hålsågen. På det viset sparar du lite gips som den nya proppen kan limmas fast i. Om det inre gipslagret är mycket skadat kan du ev. välja att laga det med PU-skum innan du sätter i proppen. Detta är dock sällan nödvändigt.

Därför går det snett

  • Gipspluggen satt fast. Särskilda pluggar för montering i gipsvägg gör det möjligt att hänga upp både hyllor, platt-tv och annat på väggen. Men pluggen kan vara nästan omöjlig att få loss efteråt, utan att det blir ett stort, ful hål.

  • Dörrstoppet sattes inte upp. Fick du inte monterat dörrstoppet i tid finns det en ganska stor risk att dörren öppnats för hårt och dörrhandtaget har lämnat ett hemskt märke efter sig i gipsväggen.