Gipsvägg

Det har blivit hål i gipsväggen. Vi visar hur du kan laga den.

Har du fått ett fult hål i din gipsvägg finns ingen anledning till förtvivlan. Du kan enkelt laga hålet själv, så att reparationen knappt går att se efteråt.

Du behöver två nästan lika stora hålsågar. Det skulle t.ex. kunna vara en hålsåg med en diameter på 57 mm och en på 60 mm.

Den minsta hålsågen används till att få bort det förstörda gipset, medan den lite större hålsågen används till att såga en propp att sätta i det borrade hålet i väggen. Genom att använda två olika sågar kompenserar du för det gips som sågas bort.

Du ska bara avlägsna väggens yttersta gipslager med hålsågen. På det viset sparar du lite gips som den nya proppen kan limmas fast i. Om det inre gipslagret är mycket skadat kan du ev. välja att laga det med PU-skum innan du sätter i proppen. Detta är dock sällan nödvändigt.

Därför går det snett

  • Gipspluggen satt fast. Särskilda pluggar för montering i gipsvägg gör det möjligt att hänga upp både hyllor, platt-tv och annat på väggen. Men pluggen kan vara nästan omöjlig att få loss efteråt, utan att det blir ett stort, ful hål.

  • Dörrstoppet sattes inte upp. Fick du inte monterat dörrstoppet i tid finns det en ganska stor risk att dörren öppnats för hårt och dörrhandtaget har lämnat ett hemskt märke efter sig i gipsväggen.

GÖR SÅ HÄR
1. Såga ut den förstörda biten av det yttersta gipslagret med den lilla hålsågen. Använd ev. en borrmall, t.ex. en träskiva med ett hål som passar borret. Mallen håller borret på plats så att hålet blir rakt.
2. Gör en propp av en ny gipsstump. Nu ska du använda det största koppborret, så att proppen passar i hålet. Det försvinner nämligen ett par mm vid sågning.

VIKTIGT: Använd inte såg med centrumborr, då det gör hål i proppen.
3. Skär loss ojämnheter på den nya proppen med en vass hobbykniv. För att få ett så bra resultat som möjligt ska även kanten på hålet skäras ren.
4. Applicera gipsskivelim i hålet. Glöm inte att rensa hålet från damm innan, så att limmet fäster ordentligt.
5. Tryck proppen på plats försiktigt, så att den sitter i samma nivå som väggen. Tryck den ev. på plats med en bräda. Låt det torka ett dygn innan du efterbehandlar.
6. Täck lagningen. De flesta gipsskivor är beklädda med filt, glasväv eller tapet. Så anpassa din lagning efter dina befintliga gipsväggar.