Först ska du flytta ut alla krukor och allt annat som du haft stående över vintern. Ta bort vissna blad från t ex vinplantor som ju står permanent i växthuset och glöm inte heller bort intorkade frukter som skadedjuren kanske festat på under hela vintern.

När du tvättar växthuset ordentligt får du bort alger, skadedjur och svampsporer som kanske övervintrat där. Och det är alltid något man ska sträva efter. Om du har en bädd i växthuset som är avgränsad med en träplanka så ska du även tvätta av träet med såpavatten. Där gömmer sig ofta många skadedjur.

Det är viktigt att komma åt i alla hörnor och sprickor, och även där fönstren överlappar varandra, så att all smuts kommer bort. Du kan eventuellt låta såpan verka en stund innan du sköljer av den med trädgårdsslangen.

Annika använder bara en trasa vid vårrengöringen, men en skursvamp eller en bra borste med skaft går också bra att använda om algerna sitter ordentligt fast. När du rengör växthuset på hösten ska du komma ihåg att även tvätta av de saker som du ska ställa tillbaka i växthuset igen efter att du rengjort det.

Nu på våren är det den självvattnande lådan som skrubbas ordentligt. Det är en god investering eftersom du får bort skadedjur och begynnande sjukdomar när du rengör ordentligt. Lådans botten är fodrad med en plastpåse som är enkel att byta ut den mot en ny. Nu är det bara ogräset kvar.

Det ska förstås också bort, och här kommer rensjärnet till användning. Såväl ute som inne i växthuset dyker ogräsfrön upp under säsongen när jorden inte är stenlagd eller täckt av växter.