Vad är fördelarna med en centraldammsugare?

Vad är fördelarna med en centraldammsugare?

– Man brukar säga att de som vill förbättra kvalitén på sin inomhusluft väljer centraldammsugare istället för en traditionell släpdammsugare som släpper ut mängder av skadligt mikrodamm med returluften. Med en centraldammsugare får du ett slutet städsystem där det som sugs in i dammsugarmunstycket leds i ett rörsystem ned till en centralenhet och därifrån leds returluften ut i det fria via ett ”avgasrör” i fasaden. De traditionella dammsugarna har blivit bättre på att filtrera returluften, men en dammsugare står fortfarande i samma rum och fläktar upp mikrodammet som svävar i rumsluften i ett dygn. Återigen, skadligt mikrodamm som man skall undvika att andas in, särskilt små barn, säger P-G Verner-Carlsson, försäljningschef på Allaway.

Vad ska jag tänka på när jag dammsuger med en centraldammsugare? – Du behöver inte tänka på något speciellt, utan kan bara njuta av en bullerfri dammsugning och känslan av att du faktiskt sänker dammnivån dramatiskt i ditt hem och samtidigt sparar slitage på dörrposter och möbler. Några kan tycka att slangen nöter också men då finns en strumpa/slangskydd i textil att sätta på slangen. För de som är extra noggranna med sina golvytor kommer nu också ett golvmunstycke med en textilmopp.

Hur installerar jag min centraldammsugare? – Installationen kan göras både vid nybyggnation eller reparation, men också efteråt i befintliga hus. När man bygger nytt läggs rören in i huskonstruktionen från början oftast av en snickare eller elektriker. Vid installation i befintliga hus lägger man oftast inte rören i väggar och bjälklag. Man hittar ett utrymme för centralenheten som kan vara garage, förråd, städskåp/garderob, klädkammare och tvättstuga, varifrån man sedan kan gå vidare med rören i sekundära utrymmen.

– Installation av Allaway centraldammsugare är förvånansvärt enkel. Rörsystemet fogas samman utan skadligt lim och det följer med utförliga monteringsanvisningar i rörpaketen. Man brukar säga att en normalhändig person klarar installationen galant över en helg eller kortare.

4 tips när det är dags att dammsuga

  • Glöm inte att dammsuga husets textiler. Är du försiktig kan du t.ex. dammsuga både gardiner och soffa för att få bort osynligt damm och brödsmulor. Tänk på att lyfta på soffkuddarna och dammsuga under, det är där alla chips- och popcornrester ligger.

  • Akta så att du inte dammsuger upp fel saker som kan skada dammsugaren, som vassa föremål och glödande aska.

  • Var noggrann med att se till att inte dammsuga upp vätska – se till att badrumsgolvet är torrt när du dammsuger där inne.

  • Ha som vana att dammsuga bakom kyl och spis en gång per år. Mycket matrester och damm samlar sig där bakom.

4 anledningar till att välja centraldammsugare

  1. Det är ergonomiskt bättre med centraldammsugare då du slipper släpa på en tung dammsugare utan bara en lätt och följsam sugslang. Fördelarna blir ännu tydligare när du slipper balansera med en tung dammsugare i trappor utan bara kan dra med dig den lätta slangen.

  2. Tyst städning. Inget buller från en dammsugare i rummet vilket säkert uppskattas av alla i familjen. Centralenheten sitter i ett avgränsat utrymme och hörs oftast inte. Det enda ljud som hörs är ljudet från sugmunstycket.

  3. Lång livslängd, en uppskattad livslängd är cirka 10 år på en centraldammsugare beroende på hur du sköter tömning av dammbehållare, rengöring av filter osv. Det har dock visat sig att många Allaway dammsugare har fungerat klanderfritt 20-25 år.

  4. Höjer värdet på fastigheten. Här kan du köpa en centraldammsugare.