Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spinnkvalster

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Ett stort och ofta återkommande problem i drivhus är spinnkvalster. Spinnkvalster är mycket små – mindre än 1 mm långa – och de kan variera i färg, från ljusgula och gröna till knallröda i slutet av sommaren. Kvalstren finns på bladens undersida och är svåra att se med blotta ögat.

Spinnkvalstren lever av att suga ut växtsaften ur bladen. Oftast visar sig skadorna först genom att bladen börjar se bleka och ljusa ut. Här är det vänstra bladet hårt angripet medan det högra har början till spinn.

Senare kan hela plantan nästan bli helt insvept i en tunn väv. Ju mindre växtsaft det finns i bladen, desto mindre fotosyntes sker. Spinnkvalstren tycker mycket om gurkplantor, men även andra av drivhusets plantor kan vara i fara. Om plantan nyligen blivit angripen kan du prova att placera ut rovkvalster.

Nyttodjuren äter spinnkvalstren men de kan inte rädda en hårt angripen växt. Det som ser ut som grovt pulver på de här bladen är rovkvalster på en auberginplanta. Om inte behandlingen med rovkvalster hjälper kan du spraya plantorna med insektssåpa.

Såpan tar kål på de levande kvalstren. Men äggen kan överleva och därför får du upprepa behandlingen efter några dagar.

LÄS OCKSÅ: Långsprötad silverfisk är det nya skadedjuret i Sverige

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka