Spinnkvalster

Ett stort och ofta återkommande problem i drivhus är spinnkvalster. Spinnkvalster är mycket små – mindre än 1 mm långa – och de kan variera i färg, från ljusgula och gröna till knallröda i slutet av sommaren. Kvalstren finns på bladens undersida och är svåra att se med blotta ögat.

Spinnkvalstren lever av att suga ut växtsaften ur bladen. Oftast visar sig skadorna först genom att bladen börjar se bleka och ljusa ut. Här är det vänstra bladet hårt angripet medan det högra har början till spinn.

Senare kan hela plantan nästan bli helt insvept i en tunn väv. Ju mindre växtsaft det finns i bladen, desto mindre fotosyntes sker. Spinnkvalstren tycker mycket om gurkplantor, men även andra av drivhusets plantor kan vara i fara. Om plantan nyligen blivit angripen kan du prova att placera ut rovkvalster.

Nyttodjuren äter spinnkvalstren men de kan inte rädda en hårt angripen växt. Det som ser ut som grovt pulver på de här bladen är rovkvalster på en auberginplanta. Om inte behandlingen med rovkvalster hjälper kan du spraya plantorna med insektssåpa.

Såpan tar kål på de levande kvalstren. Men äggen kan överleva och därför får du upprepa behandlingen efter några dagar.

LÄS OCKSÅ: 6 tips: Så här slipper du långsprötad silverfisk

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Växter