Du kan lättare styra tomatplantan om du tar bort alla sidoskott från huvudstjälken. Då kommer det mer luft och ljus på plantan och det förebygger på längre sikt olika svampsjukdomar .Det bästa är att ta bort sidoskotten när de är så små som möjligt.

Sidoskotten stjäl nämligen energi från resten av plantan tills den utvecklat blad och fått en effektiv fotosyntes. Bryt av skotten istället för att klippa av dem. Det skadar inte plantan så mycket och minimerar samtidigt risken för svampsjukdomar. I mitten av odlingssäcken finns plats för ett par små rödbladiga basilikaplantor.

Det ska vara gurkor i drivhuset också. De ska planteras i den här odlingssäcken som Annika bara sätter direkt på stenbeläggningen. Bearbeta först säcken lite så jorden blir lös och behändig. Kom också ihåg att göra dräneringshål i botten så eventuellt överskottsvatten kan rinna ut. Överst skär Annika ett rakt snitt.

Då bli det mer ordning på innehållet i säcken. Var noga med att inte plantera gurkan djupare än vad den stod i sin ursprungliga kruka. Gurkplantor drabbas mycket lätt av rothalsröta.

Hon planterar två olika sorter som senare ska beskäras på olika sätt; den första är en helt vanlig gurka och den andra är en gammal sort – en äppelgurka.I mitten finns det plats för en kryddört. Här är det små knippor av slätbladig persilja som ska få växa.

Annika rekommenderar att du nöjer dig med två större plantor i en odlingssäck och fyller upp med en mindre kryddört i mitten. Tre gurkplantor – eller t ex matplantor – kommer efter hand att ta alltför mycket plats, och växterna kommer att stå för tätt för att luften ska kunna cirkulera tillräckligt bra för att undvika svampsjukdomar.

Till sist ska den nyplanterade odlingssäcken vattnas. Nu ska gurkplantorna bara ha tid att etablera sig och börja växa, innan de ska bindas upp. En vecka senare är det dags för Lene att plantera chiliplantor. Hon föredrar att alltid plantera chili i kruka. Det finns två anledningar till det.

För det första kan chilin lätt angripas av löss, och om det skulle hända är det enkelt att bara flytta ut krukan ur växthuset och behandla den mot skadedjuren.För det andra är det förhållandevis lätt att övervintra chiliplantor inomhus. En övervintrad chiliplanta har ett stort försprång och får tidigare frukter det kommande året.

Det blir lättare att ta med chiliplantorna inomhus när de väl etablerat sig i en kruka. Hon planterar chilin i 10-liters krukor. Det ger bäst resultat. Chiliplantorna reagerar mycket på jordvolymen så ju mindre krukor du väljer desto mindre plantor och därmed också desto färre frukter.

I den stora krukan ska det stå två tomatplantor. De skulle också kunna planteras direkt i jorden, men att plantera dem i kruka gör att man senare kan flytta ut dem ur drivhuset så det blir mer plats till något annat. Krukan får en granne. I den ska det vara brytbönor. Men först gör Lena tomatplantorna klara.

De får lite vatten och hon knipsar av de nedersta gula bladen. Och så ska de bara planteras väl i krukan. De får en pilflätad spaljé att luta sig mot. Den är ett dekorativt stöd, och om plantan sedan ska flyttas ut så är det lättare att göra det om den stöds av en spaljé än om den är uppbunden med ett snöre.

Det är dags att plantera bönorna. Också här är det plats för två plantor i krukan och även de får en pilflätad spaljé att klättra på. Det är inte nödvändigt, men det skadar inte att tänka över de visuella effekterna i växthuset så att man kan glädjas över en vacker och varierade syn.

Krukor med rosenmynta får plats på stenläggningen tillsammans med chilikrukorna. Det ska städas upp lite för att göras plats för nästa omgång plantor. Och eftersom vi ska plantera några växter direkt i växthusjorden så behöver ogräset rensas bort. Ovanför stenläggningen löper några rör.

Därför föredrar Lene att odla i odlingssäckar här. Hon bearbetar säcken väl så att jorden blir lagom lös. Och sedan skär hon hål, både i bottnen för dränering och ovanpå för plantorna. Dräneringshålen i botten hjälper även växterna att söka sig nedåt och ut i växthusjorden när de etablerats.

Det ger dem både mer plats för rötterna, och samtidigt kan de suga upp vatten i växthusjorden under säckarna. I den ena säcken planterar Lene först en aubergine och sedan en paprikaplanta. Hon använder för övrigt alltid vita odlingssäckar eftersom rötterna lätt får det för varmt i svarta säckar.

I den säcken planterar hon två melonplantor. Hon kan inte låta bli att lukta på rötterna för de doftar härligt av melon, så redan nu kan man börja glädjas åt frukterna. Både paprikaplantan och auberginen får varsin blompinne till att börja med.

De kommer båda att bli omkring en meter höga. Och så ska de vattnas, men inte för mycket. Jorden får inte bli så våt att det sipprar ut vatten när du pressar. Då är det för mycket, och det är faktiskt lika farligt för växterna som om du hade vattnat dem för lite.

Men du kan inte kontrollera om odlingssäcken fått lagom med vatten förrän det gått några timmar eftersom det tar lite tid för vattnet att fördela sig i säcken. Så vattna hellre för lite i första omgången än för mycket. När Lene är i farten med vattenkannan får de två krukorna också en omgång.

Bönkrukan har flyttats för här ska jorden grävas igenom ordentligt ungefär ett spadtags djup. Här ska bland annat odlas kryddörter och olika sorters bladgrönt. Allt står färdigt i den här lådan.Ett par tomatplantor kommer också med.

Resten av lådans innehåll placerar hon först ut på jorden för att kunna få en uppfattning om plantornas inbördes avstånd. Så är det dags att plantera. Först en basilika.Och så gräslök.Därefter plocksallat i olika nyanser som ska delas upp från krukan och planteras en och en.

Hon fortsätter tills alla de gröna och röda växterna är i jorden, där de sedan ska få tid att etablera sig och växa. Ytterligare ett par plantor i krukor ska planteras. Den ena är citrongräs. Och den andra svartvinbärssalvia. Citrongräs är en läcker krydda i olika asiatiska rätter.

Den är inte så tålig, men du kan övervintra den inomhus. Därför är det lämpligt att plantera den i kruka. Detsamma gäller svartvinbärssalvian som är mycket god som smaksättning i en kopp te.

Det tillkommer löpande flera småplantor och kryddörter. Några ska bara växa till sig i växthuset, medan andra ska vara här hela säsongen. Men växthuset är nu i stort sett i inrett för växtsäsongen.