Längs bäcken planterar trädgårdsmästarna några funkior med sina karakteristiska, stora, gröna blad. På den lilla halvön mellan bäcken och dammen får en städsegrön sumpcypress (Taxodium distichum) ”Cascade Falls” plats.

Den blir upp till 2 meter hög. Vid bäckens början planterar trädgårdsanläggaren tre rhododendron, en ”Albert Schweitzer” och två ”Le Progress”. De två ”Le Progress” kommer att lysa upp med vackra, rosa blommor i början av maj. Mot slutet av månaden kommer ”Albert Schweitzer” att ta över. Även den har rosa blommor.

Vid bäckens sida får även ett litet träd plats. Den här japanska lönnen har vackert, djuprött bladverk men det finns många olika sorter i varierande färger. Under trädet sätts några små kotulaplantor. Här har också planterats tre rhododendron av den låga sorten ”Scarlet Wonder”.

De blir bara omkring en meter höga och får vackra, lysande röda blommor i maj. De nyplanterade kanterna får en omgång vatten. Och så är det dags att plantera i sumpzonerna.Dan har satt upp en rad växter.

Här är svärdtåg (Juncus ensifolius), strandiris (Iris sibirica) ’Perrys Blue’, kabbleka (Caltha palustris), mikadoblomma (Bletilla striata) och Iris Lousiana ’Black Gamecock’. En av dem, vinterlilja (Schizostylis coccinea från Sydafrika), blommar än trots att det är höst. Innan plantorna ska i jorden putsar Dan bort vissna blad. Och så ska de bara planteras ordentligt i den våta vattenväxtjorden i sumpzonen.

Till de plantor som ska växa nere i dammen använder Dan en sådan här planteringspåse. Jorden är en speciell ishavslera. När växten pontederia (Pontederia lanceolata) är ordentligt placerad i ishavsleran i påsen häller han på granitsingel.

Den håller jorden på plats och ser även till att hålla nyfikna fiskar på avstånd från plantan. Påsen placerar han på avsatsen vid de stora stenarna. En näckros ska det naturligtvis också finnas i dammen. Den planterar Dan i en planteringskorg av plast.

Även näckrosen ska stå i ishavslera eftersom den placeras direkt ner i dammen, under vattenytan. På det här viset kan man fortsätta att fylla på med växter i dammen och omkring kanterna tills man har uppnått det önskade resultatet.