De flesta rosor som finns i handeln är så kallade okulerade rosor. Det betyder att den ädla ros du köper så att säga är planterad eller ympad på roten till en annan ros. Själva roten kallas för grundstammen. Den tar man typiskt från en vildros, som bör klara sig fint även under hårda växtförhållanden.

Oftast kan man enkelt se själva okuleringsstället som en förtjockning, som här.A-kvalitet är den bästa rosenkvaliteten. För att få den märkningen krävs att rosen har minst tre kraftiga grenar med växtkraft. Det har detta exemplar. Är det bara två grenar som skjuter upp från okuleringsstället håller rosen B-kvalitet.

Rosor med bara en gren från okuleringsstället får inte säljas alls. När du kommer hem med en kruka från plantskolan finns det ofta lite grön växtlighet runt rosen, som här. Det gröna kallas levermossa och är relativt ofarligt.

Det försvinner när rosen växer till sig i trädgården. De små kornen, som de blåa och bruna här i krukan, är långtidsverkande näring som plantskolan lagt i under den tidiga våren, så att rosorna står sig tills de ska säljas.

De flesta av de här rosorna är lite frostskadade. Det ser man på att grenändarna verkar svedda och svärtade. Men det gör ingenting. Rosorna skjuter skott så snart det blir varmare ute, även om vintern enligt almanackan inte är över. En senkommen frostknäpp sveder lätt plantornas grentoppar.

När rosona ska planteras klipps de ner till de friska skotten, eller ner till ett sovande öga, som kommer att ta över och växa till sig. Framåt hösten kan man på en del ställen köpa barrotade rosor. Ofta kan man beställa den typen av rosor via internet, och få dem levererade med posten, som här.

Skillnaden mellan barrotade rosor och vanliga trädgårdsrosor i kruka ligger i den behandling de får efter att de grävts upp. Båda sorterna läggs på kylning, så att de inte ska torka.

När en trädgårdsros ska säljas som barrotad tar man den från kylrummet och sveper in roten provisoriskt med torvmull och nät så att den inte ska torka ut innan den når kunden.

En barrotad ros tar längre tid på sig att utveckla nya aktiva rötter som kan ta upp tillräckligt med vatten för att klara avdunstningen från bladen än vad en krukodlad ros gör. Den får sina rötter kapade när den tas från kylrummet och krukplanteras.

Därför bör man bara köpa, och plantera, barrotade rosor mellan november och mitten av april, medan däremot rosor i kruka snabbt kommer igång i trädgården och kan planteras i stort sett året runt, utom då jorden är frusen. Det är självklart viktigt att plantera barrotade rosor snabbt efter att du fått dem.

Den här rosen får till att börja med plats i växthuset. För att bättre kunna se hur några av de övriga rosorna i rabatten utvecklar sig snabbspolar vi framåt i tiden.Två renässansrosor står i rabatten. Den ena heter Nadia och är en modern ros. Med tiden blir den stor – upp till 1,5 meter hög och 80 cm bred.

De fylliga mörkröda blommorna doftar kraftigt. ”Sophia Rennaissance” blir inte lika hög. Blommorna är fylliga och väldoftande och växlar i färg mellan gult och aprikos. Charles Austin är en engelsk ros. Den har mattare blad. De persikofärgade blommorna är fylliga och väldoftande precis som renässansrosorna.

Klaseblommande rosor är vanliga som trädgårdsrosor. Denna heter Nina Weibull och är Skandinaviens mest sålda ros. Rosen är gammal och välbeprövad. Den är ganska härdig och mycket blomsterrik.

Dess fylliga blommor doftar dock ganska litet, men den är vacker, med blanka blad och fina mörkröda blommor. ”Marie Curie” är en populär nyare trädgårdsros med fylliga och edoftande gulorangea blommor.

Denna vita bukettros, ”Aspirin”, blommar gärna med fina, vita blommor, som dock har en ganska svag doft. Den enda historiska rosen i den här lilla rabatten är denna ”Henri Martin”. Den blommar bara en gång mitt i sommaren – därefter sätter den nypon.

I gengäld doftar blommorna kraftigt fastän den här rosen nästan är överblommad för i år. I rabatten finns tre stamrosor. Två ”New Dawn”-rosor med halvfyllda späda blommor som doftar.

New Dawn används ofta som klängros. Mellan de båda New Dawn står ”Super Dorothy” med mörkrosa blommor. Den här rosen doftar inte, men är blomsterrik och kan bli 2-3 meter hög om den odlas som klängros. Här ser man hur rosorna placerats ut i rabatten utifrån skissen.