Rosrost

Den historiska rosen ”Blanche de Belgique” drabbades av ett kraftigt rosrostangrepp för tre år sedan. För att slippa denna svampsjukdom skar Mette ner rosen helt och hållet. Därefter har den skjutit nya skott utan rost.

Mette har hållit ett öga på rosen under tiden. Och nu i år har det kommit ett nytt rostangrepp. Rosrost kan nämligen övervintra på själva rosen i dess knoppar och kvistar, samt även i de blad som faller av. Rosrost visar sig som orangefärgade partier – eller fläckar på blad och stjälkar som här.

Fläckarna sitter oftast undertill på rosenbladen. Senare under säsongen blir svampen svart. Om rosen är kraftigt angripen kan skotten skrumpna. Den här gången kapar Mette en ordentlig bit av den angripna grenen. Och så får hon hålla tummarna för att hon lyckats bli av med rosten helt den här gången.

De avklippta grenarna – och eventuella fallna blad – ska samlas ihop och brännas, eftersom svampsporerna annars lätt sprids för vinden och smittar andra rosor i omgivningen.

Rosrost är vanligt i fuktigare områden. Rosten uppträder särskilt våren efter en kall eller fuktig höst. En genomtänkt vårbeskärning är för övrigt en bra åtgärd för att begränsa mängden övervintrade svampsporer i trädgården.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Växter