Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rosrost

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Den historiska rosen ”Blanche de Belgique” drabbades av ett kraftigt rosrostangrepp för tre år sedan. För att slippa denna svampsjukdom skar Mette ner rosen helt och hållet. Därefter har den skjutit nya skott utan rost.

Mette har hållit ett öga på rosen under tiden. Och nu i år har det kommit ett nytt rostangrepp. Rosrost kan nämligen övervintra på själva rosen i dess knoppar och kvistar, samt även i de blad som faller av. Rosrost visar sig som orangefärgade partier – eller fläckar på blad och stjälkar som här.

Fläckarna sitter oftast undertill på rosenbladen. Senare under säsongen blir svampen svart. Om rosen är kraftigt angripen kan skotten skrumpna. Den här gången kapar Mette en ordentlig bit av den angripna grenen. Och så får hon hålla tummarna för att hon lyckats bli av med rosten helt den här gången.

De avklippta grenarna – och eventuella fallna blad – ska samlas ihop och brännas, eftersom svampsporerna annars lätt sprids för vinden och smittar andra rosor i omgivningen.

Rosrost är vanligt i fuktigare områden. Rosten uppträder särskilt våren efter en kall eller fuktig höst. En genomtänkt vårbeskärning är för övrigt en bra åtgärd för att begränsa mängden övervintrade svampsporer i trädgården.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka