Kvickrot sprider sig snabbt med underjordiska utlöpare som snabbt skjuter nya skott. Kvickrot kan snabbt invadera hela rabatten om den får växa ostört, så det gäller att rensa så snart den upptäcks. Detta gäller självklart också annat ogräs.

Några av perennerna plockas också bort. Brudslöjan har blommat ut för den här gången. Både plantan och hela rabatten ser snyggare ut om de vissna delarna rensas. Klipper man ner den ända till de nya sidoskotten kommer den att ge en omgång blommor till under sommaren. Knopparna är på väg.

En månad senare står den i full blom. Efter hand avslutas rosornas första större blomning. En tur med sekatören i rabatten gör underverk för helheten. Klipp av de vissna blomstänglarna. Den lätta beskärning du nu ger rosorna hjälper också till att forma plantorna.

Kom ihåg att vara uppmärksam på var och hur du klipper, precis som vid vårbeskärningen. På sin väg genom trädgården kontrollerar Mette om rosorna har angripits av skadedjur eller svampsjukdomar, som de i så fall behöver behandling för.

Några rosor, som den marktäckande Tommelise i krukan, behöver du inte klippa ner med sekatören. Det räcker med att skaka den lätt, så trillar de utblommade bladen av. Den perenna stäppsalvian längs rabattkanten mår också bra av en putsning. Nu är allt klart inför nästa omgång blomknoppar.

Ytterligare en dryg månad senare bör man gå en ny runda i trädgården. Flera rosor har blommat på nytt och perennerna har också vuxit ordentligt. Det börjar bli lite trångt om utrymme. Därför klipps Brudslöjan ner på nytt. Kanske kan det ge ytterligare en blomning, innan säsongen är över.

Nu dyker den storblommiga rosen Victor Borge upp. Blommorna har vissnat helt och klipps därför av. När Mette ändå håller på med rosen får hon syn på ett angrepp av svartfläckssjuka som hon nyper av direkt. Den långblommande blåa kronnävan har brett ut sig ordentligt.

Den ska trimmas en aning, så att rosen åter får både ljus och utrymme. Mellan plantorna tittar det fortfarande fram lite ogräs, som också måste rensas, även om det mesta av marken efter hand döljs väl av rosor och perenner. Den storblommiga rosen Ingrid Bergman är normalt en mycket frisk och härdig ros.

I den här rabatten har den dock drabbats av svartfläckssjuka, så Mette klipper av den lite skrumpna toppen för att få bort så mycket av smittan som möjligt. Först framåt hösten har de stamrosorna i rabatten blommat ut för i år. Mette trimmar dem en aning innan hon fäster dem ordentligt mot kastanjestängslet.

Den blåsiga hösten kan fresta rejält på stamrosorna. Och det kan även vinterns snöfall göra. Fram till nu har rosorna bara varit uppbundna med stödpinnar. Men nu fäster Mette kraftiga plastband mellan stamrosorna och kastanjestängslet.

Tack vare den extra uppbindningen kommer rosona inte att blåsa omkull eller knäckas av tung snö under de kommande månaderna. Det hände däremot med denna ”Charles Austin”-ros under ett blåsväder nyligen.

Därför får den ytterligare en stödpinne. Vädret har åter blivit lite mildare, och Mette hoppas att den engelska rosen håller sig upprätt.